С "Авиоотряд" е летял и Стоичков, има редица полети в нарушение, казва Венцислав Лаков

13723
С "Авиоотряд" е летял и Стоичков, има редица полети в нарушение, казва Венцислав Лаков
Снимка: БГНЕС

Редно е парламентът да помисли как да се предложат нови промени, така че да не се превръща "Авиоотряд 28" в аеротакси. Това каза председателят на Временната комисия за полетите на властта Венцислав Лаков по време на днешното заседание на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Парламентът гледа тази сутрин доклада на комисията, като председателят й Лаков посочи, че е съществувал пълен хаос между институциите, които се занимават с полетите на властта и не се пазят документите. Целият доклад от дейността на комисията ще бъде изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров.

В хода на разследването Комисията е изпратила писма до над 60 институции. Работено е по две направление - едното е за Авиоотряда, а другото за военните хеликоптери и самолети. Покана да бъде изслушан в комисията беше изпратена до бившия премиер Бойко Борисов, той не пожелал да дойде пред комисията.

Стана ясно, че разходите са повече от 34 млн. лева – това е държавна издръжка, но според Лаков към тези пари се добавят и средствата от ведомства за всеки отделен полети. 67 полета са извършени с военните хеликоптери и самолети за над 800 000 лева. Това е разход главно за горивото и реално разходите би трябвало да са два пъти повече, каза Лаков. Те са били за превозване главно на премиера, извършени според Комисията в нарушение на заповед на министъра на отбраната, която регламентира кой има право на това.

Според Лаков доста полети са били ползвани с предизборни цели. Така на 27 октомври 2011 година с "Кугър" тогавашният премиер лети Асеновград-Пловдив - Плевен. На борда е и Христо Стоичков, а според справка в интернет Борисов бил на предизборни събрания и партийни мероприятия в градовете. Много от полетите са извършени, без да е ясно кои хора са били на борда. Оказало се, че няма нормативна база, която да задължава да се съхраняват списъци на лицата, които са били на полетите – главно за вътрешните дестинации.

Установихме полети на "Авиоотряд 28", по нареждане на премиера, които са с търговска цел, а няма право да извършва такива полети. Това твърди Лаков и посочи, че се натъкнали, че са превозвани многократно футболни отбори, не само "Бистришките тигри". Полети са извършвани за заснемане на филми, за телето Бойка.

Отделно е имало наземно дублиране от страна на колите на НСО, но комисията не успяла да изчисли колко е струвало това. През летния сезон са изключително натоварени по дестинацията София – Варна и София - Бургас, каза Лаков и посочи, че са се натъкнали на полети до дестинации като ловни стопанства.

Жельо Бойчев каза пред депутатите, че се надява с приемането на този доклад да покажат на българското общество, че в нашата страна има правила, има закони и те важат за всички. Ние трябва ясно да покажем, че правилата и законите важат за всички и ще бъдат спазвани от всички и няма да има компромис.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски поиска от доклада да се премахнат всякакви внушения за незаконност. "Само българския съд може да решава кое е законно и кое не". Московски посочи, че по времето на Тройната коалиция е имало 42 полета повече с "Автиоотряд 28", отколкото по времето на ГЕРБ. "Аз обаче не казвам, че това е незаконно - но трябва да сме акуратни във фактите", заяви Московски.

ГЕРБ предлагат Авиоотряд 28 да е подчинен на армията

Авиоотряд 28 да стане подчинена структура на Министерството на отбраната, предлагат депутати от ГЕРБ. От 2010-а година правителствения...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика