С половин уста - ще искаме от Белград извинение за случилото се в Босилеград

2742
С половин уста - ще искаме от Белград извинение за случилото се в Босилеград
Снимка: БГНЕС

Най-важното нещо за нас е да разберем какво е отношението на централната сръбска власт към случая. Не можем да заемем засега категорична позиция, тъй като ясно знаем колко големи са проблемите. Това заяви българският посланик в Сърбия Радко Влайков в коментар за задържаните в Босилеград български лекари, дошли да извършват безплатни прегледи.

По думите на Влайков трябва да се изясни дали става въпрос за самоволни действия на местната власт в Босилеград или има съгласуваност със сръбското правителство. Българският посланик подчерта изрично, че е много важно да се разбере откъде тръгват нещата, като напомни за няколко случая в Босилеград, насочени срещу български инициативи.

Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани

Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници. Това каза вицепремиерът и министър на вън...

Попитан от Нова телевизия дали всички тези случаи "не намаляват желанието ни Сърбия да влезе в ЕС", българският посланик отговори, че от половин година имаме изключително интензивни разговори с Белград, каквито не сме имали никога преди. В този контекст Влайков предположи, че става въпрос за действия на местната власт и предположи, че Белград ще се разграничи от тези действия. Той посочи и, че ще се търси механизъм как да се извършват оттук-нататък такива хуманитарни акции.

Същевременно един от задържаните в Босилеград лекари при провалената хуманитарна акция – д-р Валентин Янев, разказа, че не е имало лошо отношение от страна на сръбските власти. Българските лекари не са били третирани с неуважение, но са били задържани 5-6 часа, което е провалило хуманитарната им акция. Според Янев е категорично ясно, че това е направено нарочно. Лекарят каза, че след като са минали въпросните часове, началникът на местното полицейско управление Новица Стоянов им върнал документите.

Спомени

В края на месец май тази година, местните власти в Босилеград буквално конфискуваха паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром (15-16 май 1917 година). Обяснението на Новица Стоянов беше, че нямало как плочата да бъде охранявана от посегателства на вандали и затова местните власти я прибрали. И при този случай, потърсени за обяснение от български журналисти, кметът на града Владимир Захариев и шефът на полицията Новица Стоянов не пожелаха да коментират.

Скандалът с ареста на българските лекари в Босилеград може да стигне до Брюксел

Организаторите на безплатните профилактични прегледи от Културно-информационния център в Босилеград настояват и Брюксел да вземе отноше...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика