Български лекари са били арестувани в Сърбия

3796
Български лекари са били арестувани в Сърбия
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия арестува за 5 часа 4 български лекари от Първа градска болница, отишли да проведат една хуманитарна акция – безплатни медицински прегледи на българското население в град Босилеград, Западните покрайнини, предаде БГНЕС.

Медицинските прегледи са съгласувани и са въз основата на един писмен обмен между нашите лекари и Здравния дом в Босилеград, които са информирани за тяхното пристигане.

Нашите лекари са пристигнали в града около 11.00 часа местно време. В Културно-информационния център, където е трябвало да се извършат прегледите, тях са ги чакали около 50-60 души от местните села и град, които са имали нужда от преглед.

В същия момент, когато нашите лекари пристигат инспектор от медицинските власти от град Ниш влиза в КИЦ „Босилеград“. Той е бил съпровождан от около 20 полицаи, които задържат четиримата лекари и ги държат в полицейското управление на Босилеград до около 17.00 часа. Те не са били разпитвани.

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е, че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.

Кореспондентът на БГНЕС от Белград припомня, че през последните дни в сръбския печат се проведе активна кампания срещу искането на българите от Димитровград, другия голям град с българско население в Западните покрайнини, за връщане на старото му име – Цариброд.

Днешният инцидент в Босилеград става на фона и на изгонването отпреди десетина дни на голям български инвеститор, който искаше да открие производствена мощност в града.

„Моето мнение е, че задържането на българските медици е акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства“, категоричен е проф. Митев.

От министерството на външните работи са заявили за БГНЕС, че са уведомени за инцидента с българските лекари. Български дипломати са се намесили в защита на задържаните медици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com