Сачева заговори кога какво ще отваряме

2656
Сачева заговори кога какво ще отваряме
Снимка: БГНЕС

Тази седмица предстои да обсъждаме тези теми. По-скоро говорим за поетапно разхлабване на мерките – възможно е да има стъпково отваряне. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

Днес, 18 януари, ще се решава за пускане присъстване на училище на 3 класа между V и XII клас. След това вероятно ще се говори за ресторанти и заведения в зимни курорти, после ще е за другите ресторанти и заведения, а за моловете „може би още малко ще продължат рестрикциите”, каза Сачева. За нас е много важно да не стане така, че да отворим всичко и пак да трябва да затваряме всичко, уточни тя.

Сачева е убедена, че ГЕРБ ще е първа политическа сила на предстоящите избори

Започнахме с Националното сдружение на общините да събираме информация за хората в домовете за възрастни, хора с увреждания и с деменци...

"Не се обсъжда затваряне до изборите в никакъв случай", заяви социалният министър пред Нова телевизия.

Сачева защити решението да не се използват всички налични ваксини за поставяне на първа доза, без да се мисли за поставянето на втора доза. Тя категорично подчерта, че всички решения за ваксините са взети на база медицински опит – по препоръки на Националния оперативен щаб (НОЩ). По думите ѝ, под 20% от живеещите в социалните домове и от персонала там искат да се ваксинират срещу коронавирус.

Политика

По странен начин бяха организирани консултациите при президента, продължи Сачева и посочи, че СДС не била поканена, а има евродепутат – само че Александър Йорданов влезе в Европейския парламент защото беше в листа заедно с кандидатите на ГЕРБ. За нас не е проблем кога е датата, посочи Сачева, която вече е член на ГЕРБ и изрази несъгласие, че по-ранната дата облагодетелства ГЕРБ.

Компенсациите за затворените до 31 януари бизнеси

Още в края на миналата година, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед за временно ограничените икономич...

На въпрос какво пречи да се въведе видеонаблюдение в избирателните секции, Сачева отвърна, че има застъпници и "живо наблюдение" през целия изборен ден. "Видеонаблюдението не е проблем да се организира – въпросът е доколко е целесъобразно", каза още Сачева. "Бяха давани предложения без те реално да бъдат обезпечени с мерки да не се злоупотребява", добави тя.

"Аз почти не си спомням някой, който се страхува, че няма да спечели изборите, да не е почнал да говори за честността им месеци по-рано. ГЕРБ не е организирала досега избори, с изключение на президентските избори – надявам се, че Румен Радев не живее с идеята, че е избран нечестно", коментира Сачева. Според нея, Цветан Цветанов се страхува, че няма да влезе в парламента и затова говори за честността на изборите.

Икономическите мерки

Сачева се оправда и, че почти месец по-късно след решението до 20% от оборота на бизнеса извън търговията е взето още в началото на декември, 2020 година, но се чакала европейска нотификация да се дадат парите. Брюксел трябва да разреши, защото това е държавна помощ и по-важно – защото парите идват от европрограми, а не от българския държавен бюджет, макар многократно премиерът на България Бойко Борисов да се хвали какъв отличник сме в бюджетната сфера в Европа. Социалният министър се съгласи и, че имало малко желаещи по тази мярка – 1500 предприятия, а имало такива, които не идват, за да не им се изсветлят някои практики – най-често осигуровки на по-ниско от реалното им заплащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика