Седмица по-късно АБВ се сети да иска българска позиция заради Ердоган и Тракия

3873
Седмица по-късно АБВ се сети да иска българска позиция заради Ердоган и Тракия
Снимка: Gettyimages.com

Седмица след като Гърция официално реагира на директните намеци на турския президент Реджеп Ердоган за претенции към Тракия и други гръцки територии, както и за промяна на Лозанския мирен договор, АБВ поиска да има реакция и от страна на нашето МВнР.

Според становището на парламентарната група на АБВ, изразено от Георги Кючуков, външното ни ведомство трябва да изиска пълния текст от посланието на турския държавен глава относно Лозанския мирен договор. По думите на Кючуков в това послание се посочвало, че южната ни съседка може да има претенции към територии в рамките на България и други балкански държави и дори се настоява за провеждане на референдум в Западна Тракия.

Турският президент оспори Лозанския договор

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган даде индикации, че Анкара е „раздала“ на Гърция острови в Егейско море на осно...

„Независимо от начина, по който е интерпретирана речта на Ердоган, в нея съвсем недвусмислено се поставя под въпрос валидността на Лозанския мирен договор от 1923 г. и се правят опити той да бъде преразгледан. В този контекст гръцкото правителство излезе с остра декларация спрямо изказванията на Ердоган, а и всички водещи политици и политически партии там също изказаха своите становища. На този фон прави впечатление оглушителното мълчание на външното ни министерство по казус, който според АБВ е изключително важен за българската страна. Предвид различните версии на казаното от г-н Ердоган, нашето външно министерство не си направи труда по каналния ред да изиска от турската страна точното копие от речта на Ердоган и да заяви остра реакция спрямо всякакви териториални претенции към нашата страна. Ние сме категорични, че всяка една такава изява, дори и само вербална, която поставя под въпрос териториалната цялост и границите на България, мирните договори, които са сключени между държавите на Балканския полуостров, поставят под риск мира в региона. Имаме предвид също, че исторически насложените отношения с турската република, както и нестабилната обстановка там, са един повод, който може да доведе до дестабилизация на мира на Балканите. В този смисъл ПГ на АБВ категорично настоява Министерство на външните работи на Република България да поиска разяснения от турската страна и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции към България. При необходимост, този казус трябва да се обсъди в цялата му сериозност от правителството и Народното събрание, които да заемат категорична позиция и предприемат съответните мерки за защита на суверенитета, териториалната цялост и достойнството на България", каза доц. Кючуков.

Припомняме, че в реч на Ердоган от събота турският президент заяви, че "Турция не е само Турция. Освен за 79 млн. свои граждани, Турция носи отговорност и за стотиците милиони свои братя в географския район, с който я свързват исторически и културни връзки".

Той спомена и за "Западна Тракия", като припомни, че според т.нар. "Национален договор" от 1920 г. (приет от кемалистите, а също и от османските турци) "юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района".

Според информациите Ердоган е заявил и че "някои историци смятат, че границите по "Националния договор" включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови".

Ердоган продължава с политиката за заличаване на Ататюрк

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува Лозанския мирен договор от 1923 година, на основание на който са определени съвременн...

Лозанският мирен договор от 24 юли 1923 г. е заключителен документ на Лозанската конференция (1922-1923), който заменя Севърския договор от 10 август 1920 г. и е подписан от Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и Сърбо-хърватско-словенското кралство от една страна и Турция от друга. В резултат на договора Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от Египет, Судан, Триполитания, Месопотамия, Палестина, Трансйордания, Ливан, сирия и островите в Егейско море - Лимнос, Самотраки, Митилини, Хиос, Самос и Икария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика