СФСМВР: Държавата се опитва да дезертира от предоставянето на защита при пожар

2701
СФСМВР: Държавата се опитва да дезертира от предоставянето на защита при пожар
Снимка: МВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) с огромно съжаление отбелязва опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР да дезертира от предоставянето на една, гарантирана от държавата, базисна необходимост на всеки гражданин на Република България, а именно защита при пожар, бедствие или авария.

Тази част от дейността на МВР, в сферата на сигурността се осигурява основно от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", заявяват от синдикалната федерация в писмо до медиите.

Тайна е колко хора остават без противопожарна защита

12 районни пожарни служби ще бъдат закрити в страната, а хората, работили в тях, ще бъдат включени в екипите на други служби. Очаква се...

Сериозните разминавания в последните три години между СФСМВР и професионалното ръководство на ГДПБЗН, и съответното политическо ръководство на МВР, в лицето на определен ресорен зам.-министър, по отношение на откровени нарушения, касаещи безопасността, както на гражданите, така и на отделния служител, достигнаха своя апогей в края на тази седмица - по признание на главен комисар Николов и министър Радев /наследил проблема от предшествениците си/, ПБЗН не е в състояние да осигури едва 190 щата, за да не се наложи съкращаване на 10 участъка и две районни служби, ангажирани с пожарогасене и спасяване.

СФСМВР вече три години води непрекъснати спорове, с необходимите аргументи, за нуждата от минимум трима служители в екип. Отстоявахме и отстояхме тези минимални за Европа стандарти в името на безопасността на нашите колеги и на самите граждани, заявяват от синдиката.

Ръководещите на главната дирекция и съответните служители на политическото ръководство на МВР имаха на разположение цели 2 години, за да приведат в действие изискванията на една Наредба, приета след продължителни протести на Федерацията пред Народното събрание на Република България. Това неизпълнение, според СФСМВР, е напълно умишлено или вследствие на откровена некомпетентност.

Недоумение буди и фактът, че тези съкращения, в територии където и до момента времето за реакция е било доста бавно и е създавало възможност за пожари със сериозни материални загуби, се обясняват със забележете: "допълнително закъснение от 7 до 12 минути...", изказани от професионален ръководител.

Държава на бос крак и прострян потник

Нищо, че е лято и навън е като за нестинарски танци на жарава - умовете на традионните производители на скандали и клюки у нас очевидно...

Изборът за закриване на служби в два от трите ни зимни курорта и "поканата" те да бъдат заместени от частни фирми е нелепо, казват още от СФСМВР.

Организацията се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност и защита на населението с всички позволени от закона средства, както за да защити членовете си в засегнатите служби, така правото на всички граждани на Република България да имат равен достъп до служби за ПБЗН.

СФСМВР счита, че чл. 61 от Конституцията: „Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон“ трябва да бъде спазван не само от „обикновените“ граждани, а в много по-голяма степен от гражданите на Република България, които заемат ръководни длъжности в МВР и ГДПБЗН, в чието задължение е да прилагат както специалните закони, така и Конституцията на Република България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика