Симеон Дянков: И Борисов беше изненадан какво има в КТБ

28251
Симеон Дянков: И Борисов беше изненадан какво има в КТБ
Снимка: БГНЕС

Да, всичко това се случи – за постната пица, за наричането на Сергей Станишев с името „Съсел”, за „болните старци” в БАН, за собственото ми оприличаване на Брад Пит – оттенъкът беше и на неопитност. Финансовата политика обаче не съжалявам, че беше такава – тя трябваше да е такава, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков.

Очаквах да не си изкарам мандата, защото виждах в Европа колко време изкарват другите финансови министри. Съжалявам, че говорех твърде много и твърде необуздано за финансов министър, каза Дянков. Най-трудният ми момент беше към март 2010 година, когато се оказа, че дефицитът ни е тройно по-голям, отколкото бяхме докладавали два месеца по-рано. Оказа се, че правителството на Сергей Станишев ни е оставило и много други, по-скрити договори, обясни бившият финансов министър пред Нова телевизия.

Борисов: Рашидов искаше да удуши Дянков, на Плевненилев му беше писнало

В много тежки условия Симеон Дянков правеше всички възможни трикове, за да останат останалите министри с впечатлението, че ще имат па...

Какво направихте по темата КТБ – на този въпрос Симеон Дянков отговори, че за пръв път публично при него е съобщено, че 48% от парите на държавните предприятия са в банката на Цветан Василев. На два пъти теглихме пари на държавни предприятия от там – един път 200 млн. лева, един път 300 млн. лева, обясни Дянков.

По времето на ГЕРБ в КТБ влязоха пари от транспортните дружества – енергийните са влезли още по времето на Сергей Станишев, продължи бившият вицепремиер. По онези години на КТБ не ѝ трябваха обикновени клиенти, те после дойдоха, каза Дянков. За нас беше изненада какво има в КТБ – включително Бойко Борисов. Финансовото министерство обаче не контролира банките – по онова време БНБ се държеше така, както и сега, обясни Дянков. И припомни, че на награждаването на Цветан Василев за „Мистър Икономика” е бил Цветан Цветанов, а не „аз или Трайчо Трайков” – ясно защо, заяви Дянков.

Знаехте ли за среща между вашия заместник Владислав Горанов и Делян Пеевски в момента, в който се чакаше информацията колко държавни пари има в КТБ? На този въпрос Дянков отговори, че е бил уведомен след срещата – от самия Горанов. Според мен срещата е била случайна, защото Горанов беше на рожден ден на друг депутат и покрай нея е имало случаен контакт. Отделно Горанов работеше само по темата „бюджет” и нямаше досег с други финансови теми, каза Дянков.

Дянков: Добре е, че мен и Цветанов ни няма в този кабинет

В политиката винаги има нещо недоизказано, нещо доизяснено, каза бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който днес ...

Партньорството на Георги Първанов с Бойко Борисов показва провала на Прехода в България. В парламента е и Лютви Местан – също бивш агент на ДС. Според мен това е причината да сме по-слабо развити политически и икономически от други източноевропейски държави, заяви Дянков. Не смятам, че в сегашния коалиционен формат ще има много реформи. Сегашната конфигурация е добра само за възстановяване на политическата стабилност. След като има ретроградни лидери като г-н Първанов, реформи трудно се правят, откровен беше Дянков.

И Белене, и Бургас-Александруполис бяха корупционни схеми, а не икономичеси изгодни проекти, категоричен е бившият вицепремиер. Сега съм в Русия, защото и там има добри идеи, добри реформатори. По силата на това, че съм ректор в определен частен университет, ставам независим член на директорския борд на ВТБ, каза Дянков. Има ли нещо общо с това факта, че ВТБ Капитал купи част от акциите на КТБ, навлезе в БТК и в „Булгартабак”? ВТБ Капитал е различно дружество от ВТБ Банка – ВТБ Капитал е регистрирано в Лондон, има си свой борд, така че няма нищо общо, отвърна Дянков.

Бившият вицепремиер призна и за големите спорове, които е имал с МВР относно Ваньо Танов. Не беше нормално да научвам за акции на Агенция "Митници" от медиите - това се случваше и с тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов (бел. ред. - който отиде при Николай Бареков по време на предишното Народно събрание).

Мисля, че Росен Плевнелиев е много успешен президент. Донякъде той е границата между "лошия" преход и истинския преход. Надявам се, че иска да има и втори мандат, коментира Дянков.

Дянков: Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постиг...

Стана ясно, че в момента Дянков прекарва голяма част от времето си в САЩ, във Великобритания и Русия. Отделно предговорът на книгата на Симеон Дянков е писан от Бойко Борисов, а Цветан Цветанов е поздравил бившия финансов министър за книгата. Благодарение на "Цецо" и на "Бойко" ГЕРБ е толкова силна партия десет години, сигурен е Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика