Симеон Славчев: ЦИК вкарва България в Конституционна криза

6249
Симеон Славчев: ЦИК вкарва България в Конституционна криза
Снимка: ПП МИР

"Призоваваме ЦИК незабавно да вземе решение и да промени методическите указания, които е изпратила до районните и секционните избирателни комисии, в които е записала, че машинния протокол се преписва ръчно в хартиен протокол. Ако ЦИК не направи това и не признае машинния протокол за финален, така както е записано в Изборния кодекс, ще вкара страната освен в политическа, но и в Конституционна криза." Това заяви лидерът на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

Той подчерта, че с издадените от ЦИК методически указания първо се нарушава Изборния кодекс и второ напълно се обезсмисля машинното гласуване.

„Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с издадените от ЦИК методически указанията към районните и секционните избирателни комисии машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се дава възможност в изборните протоколи волно или неволно да бъдат допускани грешки, т.е. да бъде подменен вота на българските граждани. Именно за това, и на основание на действащия Изборен кодекс, политическа партия МИР настоява ЦИК незабавно да вземе решение и даде съответните указания до всички РИК, че машинния проток е финалния протокол и той не се преписва ръчно от членовете на секционната комисия“, заяви още Симеон Славчев.

Той поясни, че в случай, че ЦИК не предприеме съответните действия, не вземе решение и не излезе с указания към РИК, политическа партия МИР ще счита, че ЦИК прави опит да обезсмисли машинното гласуване, с което ще се даде възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани.

„Предупреждаваме българските граждани и всички участници в изборния процес, че действията и бездействията на ЦИК и ръчното пренаписване на машинния протокол ще доведе до съмнения в подмяна на вота на българските граждани, а от там и за първи път в новата история на България непризнаване на изборните резултати. Това само по себе си крие огромен риск, защото изборите за 2 в 1 и рискуваме България да влезе освен в политическа и в Конституционна криза след вота на 14-ти ноември. Именно за това призоваваме всички отговорни институции, политически партии, политици, държавници и граждани незабавно да вземат отношение по темата с признаването на машинния протокол за финален изборен протокол на секционната избирателна комисия“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни, че партия МИР се е преборила за машинното гласуване в страната и подчерта, че няма да позволят на никой да обезсмисля машинното гласуване с цел подмяна на вота на българските граждани.

„ЦИК дължат на българското общество и обяснение, какво правят чужди машини за гласуване в техния склад, където се съхраняват машинните с които ще се гласува на предстоящите избори. Държа да подчертая, че изборите са част от националната сигурност на страната, защото през тях се качват и свалят правителства, както и чрез тях се определя съдбата на България и българския народ за години напред, не само в рамките на четири години. Именно за това обръщаме сериозно внимание на българското общество за всички действия и бездействия на ЦИК, от които се вижда, че царя е гол“, заяви още лидерът на партия МИР.

Партията е подала жалба до ЦИК, на която все още не е получила отговор, което според Славчев още повече подсказва, че се готви покушение върху демокрацията в България.

„От реакцията на всички политици и участници в изборния процес по темата с признаването на машинния протокол за финален изборен протокол на секционните избирателни комисии, ще се види кой наистина е за провеждането на честни избори в България. Партия МИР обяви за своя и за Национална кауза провеждането на честни избори в България и ние няма да спре да се борим с всички законови действия за нея. За нас прехода в България ще свърши тогава, когато се проведат честни избори в страната. Предстои партия МИР да сезира и всички международни институции за умишленото нарушаване на Изборния кодекс в България, чрез което се готви поредната подмяна на вота на българските граждани“, заяви още Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com