Синдикатите поискаха от Радев нов бюджет за 2023, той прехвърли топката към партиите

1731
Синдикатите поискаха от Радев нов бюджет за 2023, той прехвърли топката към партиите
Снимка: БГНЕС

Синдикатите - КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" - настояха пред президента Румен Радев служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г. Те не желаят удължаване на настоящия бюджет през следващата година, защото така според тях няма да компенсации, подкрепа за бизнеса и защита на работните места.

ОЩЕ: Синдикатите са против удължителен бюджет

ГЕРБ одобрява подхода на служебния кабинет за удължаване на бюджета (ВИДЕО)

Подходът за удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април 2023 г. вероятно е най-безопасният вариант. Това каза народният представител...

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и този на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се срещнаха с държавния глава на "Дондуков" 2, където заявиха, че от месеци наблюдават нарастващо напрежение сред работещите българи. Срещата им е в деня, в който синдикатите организираха протест в София на хора от цялата страна с искане за по-висока минимална работна заплата от 1 януари 2023 г.

"Тук сме, за да поискаме от вас няколко конкретни неща. Споделяме вашето очакване и настойчива молба България да има редовен кабинет. За съжаление, това става все по-трудно възможно. Но това не отменя необходимостта да имаме бюджет 2023 – независимо дали от редовен, или от служебен кабинет, а не удължаване. Без бюджет 2023 няма как да намерим решенията, за които вие питате, няма как да бъдат балансирани отделни разходни пера, адресирани целево социални групи, подкрепа за бизнеса и работните места, енергийни компенсации. Не виждаме начин и причина да удължаваме бюджет 2022, това е на ръба на конституционната допустимост", заяви Димитров.

Припомняме, че ресорната комисия в Народното събрание гласува бюджет 2022 да бъде удължен.

От КНСБ призоваха "да запазим финансовата стабилност в необходимите граници", защото 11 от държавите членки на еврозоната планират бюджетен дефицит над 3%. "Тази мантра, че задлъжняваме, пари няма, за нас е невярна. При добро управление, прозрачност, могат да се намерят необходимите средства в рамките на дефицита, който има България".

Манолов каза, че са се спрели на очевидния факт, че Президентството е "единствената устойчива и независима институция, с която си заслужава да се водят разговори". "Не изключваме възможността вие да продължите да управлявате държавата чрез служебно правителство", отчете той. "Въпросът с енергетиката е много по-голям, включва по-далечни решения като либерализация на цените на енергията за битови потребители – това може да хвърли в хаос цялата държава".

Кабинетът потвърди: Настоява за удължителен бюджет въпреки отпора на синдикатите

Служебният кабинет потвърди позицията си, че ще настоява за удължителен бюджет, въпреки че синдикатите КТ "Подкрепа" и КНСБ са против з...

Радев отвърна, че няколко пъти е канел премиера и министъра на финансите, като е настоял да се въведе базовият бюджет с 6,6% дефицит. "Вариантът с 3% дефицит е невъзможен заради настоящите нива на инфлацията", заяви той.

ОЩЕ: Финансовият министър: Бюджет 2023 не е отговорност на служебно правителство (ВИДЕО)

"Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството, а такова в момента няма. Не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите, както каза министър-председателят (Гълъб Донев). Досега служебно правителство никога не е внасяло закон за годишния бюджет, единствено е внасяло актуализация към този бюджет. Вие знаете как приключи на два пъти това нещо в българския парламент, знаете за състоянието на НОИ. Не трябва да има предизборно наддаване", добави Радев.

"Политически партии и лидери, които най-много настояват да се внесе базов бюджет, те отрекоха този подход – когато служебното правителство внесе миналата година такъв базов бюджет, същите хора го отхвърлиха и въведоха удължителен закон. Даже някои лидери само допреди седмица се заканваха да не се и замисля служебното правителство да внася бюджет. А сега казват, надушвайки избори: "Ние мислим за гражданите, внасяйте бюджет". Този проблем може да се реши с диалог. Това е моят апел към служебното правителство", заяви президентът.

Той нарече "безпочвени спекулации" твърденията, че "узурпира и се стреми към цялата власт". "Напротив, аз се моля и ви я давам всеки ден, но няма кой да я поеме. Или има страх. Страх в партиите да поемат властта през зимата. А това не е честно спрямо българските граждани. Това е още едно подканване към политическите партии да си влязат в ролята, да съставят редовно правителство, за да има ясна дългосрочна политика", заяви Радев.

Велкова прогнозира: Бюджетът ще завърши с по-малък от планирания дефицит

На извънредно заседание днес депутатите изслушват министъра на финансите Росица Велкова. Тя отговаря пред народните представители за и...

Той каза, че има възможност да се оформи някакъв консенсус в парламента относно бюджета, но вътре в момента има остри противоречия дали да остане удължителният закон, или да се внесе базовият бюджет.

"Ако се постигне единомислие и спасяване на бюджета от едно предизборно наддаване, съм убеден, че правителството има отговорност и ще внесе такъв бюджет, който вие искате. Но партиите да кажат – да, искаме базов бюджет, да има ръст на доходите, социални придобивки, но да има контрол, за да не се окаже следващо редовно правителство в безизходица и да се оправдават със служебното правителство", обърна се Радев към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Президентът се обяви и против либерализацията на цените на битовите потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика