Слава Иванова временно ще оглави Българския лувър

20982
Слава Иванова временно ще оглави Българския лувър
Снимка: БГНЕС

Националният музеен комплекс, наричан неофициално Българският Лувър, вече официално си има директор. Слава Иванова оглави института, който ще бъде открит на 24 май.

Другата най-важна фигура в новата структура е Светлин Русев. Академикът е назначен за председател на Художествения съвет на музея.

Откриват българския Лувър за 24 май

24 май е прекрасна дата за откриване на Българския Лувър. Така министърът на културата Вежди Рашидов отговори на въпроса, кога ще зараб...

Комплексът, който още търси своето име, ще бъде управляван от Иванова до конкурс. В петък тя бе въведена в длъжност и представена на екипа от министъра на културата Вежди Рашидов. На събитието присъства и архитектът на Националния музеен комплекс Янко Апостолов.

Слава Иванова е родена на 8 юни 1957 г. Завършила е 114-та английска езикова гимназия. Магистър по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“. Владее английски и руски език.

В периода 1987 - 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ. Организирала е десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници. В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009-2011 г. тя ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

През лятото на 2013 г. Иванова е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция.

Вежди Рашидов поиска спешна визита на Българския Лувър, Стоянович отказа

Ново раздвижване се очерта около т.на.р Български Лувър - Националният музеен комплекс. Бившият културен министър Вежди Рашидов е поис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика