След Бъчварова на ред за бламиране изглежда и Екатерина Захариева

2705
След Бъчварова на ред за бламиране изглежда и Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Общите събрания на съдиите да имат по-голяма власт от председателите на съдилищата - изглежда това намерение ще си остане само идея, както си остана само идея равностойното разделеняне на ВСС. Става въпрос за поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) на правосъдния министър Екатерина Захариева, срещу които изглежда са депутати от ГЕРБ. По този начин парламентаристите от мнозинството най-вероятно отново ще бламират собствения си министър, както направиха и с вътрешния министър Румяна Бъчварова, чиято реформа беше орязана.

Става дума за предложенията, които дават възможност на съдийската общност да предлага на председателите на съдилища кои да бъдат шефовете на отделения, както и да определят работната натовареност на председателя на съответния съд, на неговите заместници и на началниците на отделения. Тези текстове в ЗСВ бяха приети на първо четене в парламента миналия месец и се смятаха за стъпка към разширяване на самоуправлението на съдиите за сметка на досегашната концентрация на властта в ръцете на шефовете на съдилища. Затова веднага бяха атакувани от Висшия съдебен съвет и председателите на върховните съдилища, които настояха да се потърси "разумен баланс", коментира в. "Сега".

Захариева: Съдиите и прокурорите не са се научили, че са служители на обществото

Съдиите и прокурорите още не са се научили, че те не са служители просто на институцията, а най-вече на обществото. Това заяви министър...

Между първо и второ четене на законопроекта група депутати от ГЕРБ начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов са внесли предложение да отпадне идеята на Захариева общите събрания да определят шефовете на отделения. Те настояват също натовареността да се определя според предложени от председателите правила, които събранията само да приемат. Всичко това се отнася за общите събрания на районните, окръжните, административните и апелативните съдилища, както и за пленумите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Първоначалният законопроект предвиждаше пленумите на ВКС и ВАС да изслушват кандидатите за техни шефове, както и да изразяват становище по номинациите. И тук обаче депутатите от ГЕРБ се намесват и предлагат в закона да са запише, че съдиите "може да" изслушват претендентите, без да става ясно при какви случаи ще могат да го правят и при какви не. Те настояват също да отпадне и предлаганото правомощие на пленумите да приемат правилници за дейността на администрациите на ВКС и ВАС. И утвърждават правото на председателите на върховните съдилища да определят "специализацията на отделенията по материя", в случай че е "необходимо да се гарантира разглеждането на делата в разумен срок".

Калин Калпакчиев, член на ВСС и на Съюза на съдиите, коментира в блога си, че даването на власт на редовите съдии е средството за обезвреждане на бюрократично-олигархичния капан в съдебната власт. Според него деконцентрацията на власт има решаващо значение за независимостта на съда в страните, излизащи от продължителни тоталитарни режими.

Другите политически предложения

Депутатите пуснаха съдебния закон на първо четене, очакват се промени

След над тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния м...

От БСП предлагат шефовете на съдилищата, както и "всеки друг заинтересуван магистрат", да могат да поискат решенията на общото събрание на даден съд да бъдат отменени от общото събрание. ДПС настоява да се запише изрично, че пленумите на ВКС и ВАС не могат да разглеждат и да приемат решения по въпроси, свързани с организацията на дейността на съответния съд, които са от компетентността на председателите. Емил Димитров (ПФ) и Чавдар Георгиев (БСП) искат съдебните шефове да бъдат назначавани на длъжност с една степен по-висока от заеманата, преди да влязат в органа още месец преди мандатът им да изтече. Те дават на членовете на ВСС и друг вариант - по тяхно искане да бъдат възстановявани на заеманата преди избора им длъжност, като прекараното в съвета време им се зачита за стаж. В действащия ЗСВ пише, че месец преди да приключи мандата си, изборният член на ВСС се възстановява на длъжност, не по-ниска от заеманата преди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика