След скандали в НС: Депутати и сценаристи не се разбраха нищо за мажоритарния вот

9314
След скандали в НС: Депутати и сценаристи не се разбраха нищо за мажоритарния вот
Снимка: БГНЕС

На близо шестчасова дискусия представителите на инициативния комитет за националния референдум (бел. ред. - т.нар. референдум на "Шоуто на Слави") и депутатите от Правната комисия в Народното събрание не успяха да стигнат до консенсус за мажоритарна избирателна система.

На дискусията в парламента присъстваха множество народни представители, двама от сценаристите на "Шоуто на Слави", както и експерти.

В началото на дебатите сценаристът Тошко Йорданов Хаджитодоров заяви, че нито един друг вариант освен предложения в референдума - за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, не трябва да бъде обсъждан. По думите му референдумът е показал ясно волята на народа и тя трябва да бъде приета от депутатите. Той на няколко пъти призова депутатите да обсъжда само това, а не смесена или някаква друга избирателна система.

Припомняме, че съгласно резултатите от референдума 12 000 гласа не стигнаха плебисцитът да се превърне в закон т.е. сега Народното събрание трябва да реши съдбата му. Заради 12-те хи. гласа има заведено дело от инициаторите на референдума.

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

България не е готова за 100% мажоритарен вот. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев пред журналисти. "Проблемът не е само в но...

Държанието на Хаджитодоров отприщи негативни реакции от депутатите, като патриотът Димитър Байрактаров реагира най-остро. Той се обяви за представител на онези 4,5 млн. българи, които не са подкрепили въпроса в допитването и които са повече от гласувалите „за“ 2,5 млн. "Тази бройка означава, че референдумът е невалиден", отбеляза той.

Сценаристът от своя страна му отвърна, че по тази логика нелегитимна е и управляващата партия ГЕРБ, както и цялото Народно събрание. В този момент в дискусията се намеси и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се оплака, че нямало място къде да седне. Йорданов отвърна с оплакване към председателя на комисията, че атакистът искал да му седне на мястото.

Не може да слушаме половин час назидателния тон на едно несресано лице”, заключи в крайна сметка Байрактаров и напусна дискусията.

"С риск да ви прозвуча грубо, не знам дали осъзнавате какъв цирк се разиграва тук", отговори на нападките Йорданов. "Приемете, че българският народ се изказа, късно е либе за китка", добави той.

След кратката размяна на реплики между депутатите и сценаристите, дебатът за мажоритарния вот премина към конкретните мнения. Народните представители, както и присъстващите експерти, подчертаха, че резултатите от референдума не са със задължителен характер, а и във ВАС се води дело срещу решението на ЦИК.

​Слави не дойде да защити лично референдума, почти всички политически лидери също не се появиха

В Националния дворец на културата днес (24.11.) се проведе среща между представителни на Инициативния комитет на референдума - сценарис...

Експертите се обединиха около позицията, че най-добре би било въвеждането на смесена система за гласуване, като най-често за пример беше давана тази в Германия. В държавите от Европейския съюз не съществува мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, допълниха те.

"Доброто ни възпитание не позволява да казваме на депутатите какво да правят", изтъкна политологът доц. Огнян Минчев. По думите му, когато става въпрос за нещо толкова важно и сложно, не може и дума да става нито за външен натиск на парламента, нито за бързане и препиране кога и как да бъдат приети определени закони. "Трябва да се работи спокойно и компетентно", убеден е той.

Според данните на Института за развитие на публичната среда, огласени от Антоанета Цонева, система като предлаганата в референдума може да бъде открита в Иран, Узбекистан и Туркменистан.

Думата взе и бившият конституционен съдия Емилия Друмева изрази позицията, че въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура би ни върнала 27 години назад, тъй като в страната ни е имало такава в периода 1953 - 1990 г. Тошко Хаджитодоров моментално се обиди на сравнението с времето на комунизма.

От "Прозрачност без граници" представиха свой анализ, според който предложената система създава потенциал за увеличение на корупцията и купуването на гласове. Причината - предстоящото делене на едномандатни райони, което ще понижи броят на необходимите гласове за влизане в парламента и де факто само с 6-7 хил. гласа ще може да се става депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com