Следовател даде директни примери с имена за мръсната картинка в прокуратурата

8516
Следовател даде директни примери с имена за мръсната картинка в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Шпиц команда от пет-шест следователи държи „на трупчета” случаи срещу определени политици, за да ги активира в подходящ момент – тогава, когато въпросните политици започват да говорят твърде много или да действат в законодателен аспект срещу статуквото. Това заяви следовател Бойко Атанасов.

Атанасов е крайно интересна личност – той е човекът, кандидатирал се за ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) с концепцията да се спре практиката следователите да се захващат с определени случаи в момента, в който се смени политическата власт в България. Атанасов е кандидатствал през 2011 година за ръководител на Софийската районна прокуратура, но тогава печели Николай Кокинов. Кокинов изгърмя от системата след записа, в който лъсна заедно с Бойко Борисов и Мирослав Найденов и от който стана ясно, че прокурорът снася информация на Борисов и бившия земеделски министър по незавършило производство – срещу Мирослав Найденов.

Калпакчиев: Премиерът трябва да нареди проверка на "Яневагейт"

На фона на случващото се в държавата, министър-председателят трябва да дойде и да нареди да се извърши проверката. Това заяви членът на...

Атанасов цитира решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съгласно което делата трябва да се разпределят към органи на съдебната власт, посочени по закон. Вместо това в прокуратурата и следствието има „сектори”, които поемат големи дела. Това е предпоставка в съда всичко да падне – защото има незаконно разследване, каза следователят пред Нова телевизия. Атанасов даде пример – делото срещу Владимира Янева е водено не от Софийската градска прокуратура, а от военни следователи и това е предпоставка за нищожност на делото. И повтори – има шпиц команда от следователи на подчинение на Сотир Цацаров, създадена веднага след като той стана главен прокурор. Твърди се, че аз съм участвал в такава група – подробности ще излязат в следващите дни, добави Атанасов.

Следователят даде пример с „дела на трупчета” – например за "Авиоотряд 28". То се водеше срещу неизвестен извършител, каза Атанасов. И поясни – цялото общество знаеше, че делото е срещу Бойко Борисов, но официално нямаше име. Атанасов заяви и, че е събрал достатъчно доказателства за престъпление от страна на бившия областен управител на София-област – Емил Иванов, който е кадър на ДПС. Вместо да се продължи, бях отстранен от делото на следващия ден, каза следователят. Иванов е скандално име – той има присъда от 2,5 години заради нанесена средна телесна повреда на Георги Атанасов, бивш управител на Клуба на културните дейци в Своге. Срещу Емил Иванов е течала прокурорска проверка заради сделката за летището в Божурище с италианската компания „Индустриален парк София”. Той е проверяван заедно с бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков, като съмненията са за нанеси щети на държавата за 37 млн. лева.

Въпросът е кои са хората зад главния прокурор – КОЙ ползва главния прокурор, категоричен е Бойко Атанасов. Главният прокурор не управлява системата, подчерта следователят. Той даде и нов пример за шумно, но по същество предрешено пред съда дело – разследването на сигнала на Делян Пеевски, че Цветан Василев иска да го убие.

На въпрос дали това не е отмъщение от страна на Атанасов, защото многократно не е избиран на важни постове, следователят отговори, че няма шанс да бъде избран, защото „не влиза в преговори, за да поеме ангажименти” към определени хора в системата. Настоящият градски прокурор (бел. ред. – Христо Динев, считан по слухове за човек на Делян Пеевски) беше избран без да има опит с делата в СГП, добави следователят.

Правителството иска ВСС сам да реши как да се раздели на две колегии

Висшият съдебен съвет (ВСС) сам ще трябва да реши как да разпредели членовете си в бъдещите съдийска и прокурорска колегия. Това става ...

Относно ВСС Бойко Атанасов изрази съмнение, че проверката за дейността на главния прокурор може да бъде ефективна. ВСС няма достъп до класифицирани дела. СГП може да разследва главния прокурор, но му е подчинена. Всичко е подчинено на главния прокурор – хаос. Аз си знам, че ще бъда „опраскан” – преди години имаше опит да ми подхвърлят наркотици, каза следователят.

За финал Бойко Атанасов заяви, че в България не се извършват разпити съгласно процесуалния кодекс. Отправих искане към Сотир Цацаров, когато встъпих в длъжност – нямам отговор и досега, сезирал съм и европейски институции, каза следователят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика