"Смайваща лоялност към Кремъл": Как президентът събра 30 критики към управляващите за 11 минути?

6181
"Смайваща лоялност към Кремъл": Как президентът събра 30 критики към управляващите за 11 минути?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Радев е прихванал болестта на всички български президенти, които успеят да получат втори мандат - да искат да придобият реална изпълнителна власт".

Това заяви политологът проф. Евгений Дайнов пред "Свободна Европа". Според него на Шипка президентът говори "за някакво движение 3 март - сякаш ще направи едно голямо ОФ, чрез което ще има власт и след като спре да е президент". Както знаем, ОФ е съкращение от Отечествен фронт - коалиция от леви и антифашистки формации, които идват на власт на 9 септември 1944 г., но действителност ОФ е доминирано от комунистическата партия.

Още: Политолог: Президентът забравя, че не е център на властта. Кои са тези, които застават зад народното движение за 3 март?

Иначе в своя анализ от изданието подчертават, че президентът е успял да отправи 30 обвинения към правителството на Николай Денков за 11 минути, по време на речта си от връх Шипка. Анализатори дават различни предположения защо атаката е толкова яростна: заради наранено его; защото изпълнява поръчка от Москва; защото изпитва лична и страстна лоялност към интересите на Кремъл, а е възможно и да е комбинация от трите едновременно.

Сред 30-те обвинения има такива, които се повтарят по смисъл. Например, президентът на три пъти казва с различни думи, че кабинетът иска да заграби повече власт и три пъти го обвинява в това, че "сее разкол" в обществото. Той по 9 различни начина казва, че управляващите се отричат от това, че са българи.

Ето някои от останалите обвинения:

  • управляващите имат "проект за похищение на Конституцията";
  • правят опити "за разграждане на държавността";
  • имат "ортаци от тъмните политически сенки";
  • извършват "омерзително съглашателство";
  • тласкат "обществото към хаос и насилие";
  • овладяват "МВР и службите за опорочаване на изборите";
  • "Лумпенизират политическият дебат"

В свои изявления политолозите Огнян Минчев и Евгени Дайнов виждат в думите му две основни прояви - на наранено самолюбие и на вярност към Москва.

Още: Андрей Райчев: Радев направи още една крачка към местния вот

"Президентът вече 2 месеца не разполага с абсолютна безконтролна власт. Речта му е по-важна от гледна точка на психологическия патос, отколкото от гледна точка на традиционната му прокремълска позиция. Този патос изразява неговото истерично властолюбие, инфектирано от обстоятелството, че вече 2 месеца не разполага с абсолютна безконтролна власт", казва Минчев. За него патосът е провокиран от "спешна политическа поръчка на неговите московски ментори да направи всичко възможно да прекрати едно управление, което те разглеждат като враждебно на самите тях".

От своя страна Дайнов вижда и разлика между Радев и всички останали президенти - "той страшно завижда и страшно мрази. Завижда на "Продължаваме промяната" за това, че те не са вече "неговите момчета", а се еманципираха и правят неща, без да го питат".

За разлика от Огнян Минчев, който говори директно за "поръчка" на Москва, Дайнов смята, че Радев показва "смайваща лоялност към интересите на Кремъл". Политологът признава, че е бил изненадан от нея.

Още: "Казваме стига": Радев обяви, че няма да допусне сглобкаджийска Епопея на зачеркнатите

"Тази лоялност е по-ярка от лоялността на бившия президент Георги Първанов и дори от тази на бившия премиер Андрей Луканов. Дори и да го държат с нещо (бел.ред. в Русия), тя отива отвъд всякакви рамки, това е страстна лоялност към Кремъл", казва Дайнов.

По думите му в България мнозинството никога не е искало европейски живот, а само от време на време са се появявали малцинства, които са успявали да наложат европейски дневен ред, както става и в момента. "Сега проевропейското малцинство нарастна, увлече след себе си хора и обезвери антиевропейските сили", казва той.

Можем да обясним такива моменти и като временно отворен прозорец. Ето какво значи "временен": "В момента е усилен импулсът към Европа, но този импулс ще свърши. Затова е важно какво се прави в момента и колко дългосрочен ефект може да има то. Затова е важно България да влезе и в Шенген, и в еврозоната", казва Дайнов.

Още: Естественият интелект на Радев ни нарече "безродници" - да му инсталираме ли изкуствен?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика