Сметната палата даде "Атака" на прокуратурата

1265
Сметната палата даде "Атака" на прокуратурата

Прокуратурата ще разследва партия "Атака" по сигнал на Сметната палата. Това става ясно от публикувания днес доклад за финансовата дейност и предоставеното имущество на политическите партии за 2014 г.

В документа се вижда, че за партията на Сидеров липсват данни в разделите "членски внос" и "издателска дейност". На мястото, където би трябвало да са, стои надпис "Изпратено на прокуратурата".

"Атака" иска забрана на новата партия на Местан

"Атака" иска новата партия ДОСТ на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, учредена на 10 април, да бъде забранена. Това стана ясно от деклар...

Причините, поради които одиторите са решили да се обърнат към държавното обвинение, все още не са ясни, тъй като данни не могат да се огласяват до приключване на наказателното производство.

Според доклада „Атака” има 5 438 722 лева приходи за 2014 година, като 3 209 607 са от държавна субсидия. От членски внос националистите събират почти три пъти по-малко – 1 293 294 лева. Даренията пък са още по-малко – 725 706 лева. Отделно кандидатите за депутати на „Атака” са дали 20 433 лева на партията! Именно по въпроса с даренията имаше скандални изказвания преди време – че Волен Сидеров е принуждавал кандидатите да го сторят. Вестникът на „Атака” е донесъл почти толкова приход на Сидеров и компания – 20 249 лева. Не са отчетени и при проверките не са установени приходи от дейността на телевизия „Алфа”.

Одиторите са проверили обстойно разходите на партията на Волен Сидеров, като заключението е, че те се отнасят за дейности, които се считат за присъщи за политическата партия. Партиите няма право например да отклоняват държавната субсидия за покриване на вземания на трети лица.

През 2014 година 22 партии от одитираните получават държавна субсидия в общ размер на 37,890 млн. лева. Именно държавната субсидия е основен източник, с който се издържат партиите. Не е установено средства от държавната субсидия да са предоставяни за обезпечения на вземания на трети лица.

Без субсидия ГЕРБ щеше да умре от глад, БСП щеше да крета едва-едва

От Сметната палата уточняват, че годишните финансови отчети на политическите партии със съответните приложения са представени в срок. ...

През одитирания период 18 партии отчитат приходи от членски внос в общ размер на 4,194 млн. лева, които са проверени. Повече подробности за приходите и разходите на партиите прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика