X
 
 

Сметната палата събира данни за предизборните кампании

254 0
photo of Сметната палата събира данни за предизборните кампании
Снимка: БГНЕС
До 1 март участниците в изборите трябва да подадат в Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ на Сметната палата първите данни за предизборната си кампания, съобщиха от Сметната палата.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампании, основна информация.

Сметната палата дава партии за заличаване, ГЕРБ няма нито едно дарение за 2018 година

20 партии, от които 8 действащи, не са подали финансов отчет за миналата година (2018 г.). Това става ясно от съобщение на Сметната пал...

Това са най-вече обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии); имената на лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност; имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения; имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите; декларациите за произхода на дарените средства; наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й. Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация в ЕРИК на лицата, които представляват партията, инициативния комитет или коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава: анонимни дарения под каквато и да е форма. Дарения, за които не е посочено ЕГН, се приема, че също са анонимни.Партиите не могат да получат като дарение средства от юридически лица и от еднолични търговци; средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на ЕС, които имат избирателни права по кодекса; средства от религиозни институции; средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел. Забранено е безплатното използване и на публичен административен ресурс.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Амос

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския...

missing image
2-те зодии, от които жените трябва да се пазят

Не се доверявайте бързо на хората, не и преди да сте ги преценили добре. Няма как да разбереш какъв е човекът срещу теб, ако не му дадеш малко време,...