Соломон Паси: Да кажем ние какво сме дали на Русия

6726
Соломон Паси: Да кажем ние какво сме дали на Русия
Снимка: БГНЕС

Западът има нужда от Русия и иска да работи с нея. По въпроси като борбата с „Ислямска държава” и бежанската криза той няма ресурси да се справи сам. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в сутрешния блок на bTV. Според него, по темата с отказания достъп до въздушното ни пространство на руски военно-транспортни самолети, големият въпрос е за какво е този коридор на Русия към Сирия. По думите му, има коридор, който въобще не минава през страни-членки на НАТО. Освен това маршрутът през България и Гърция е двойно по-дълъг. „Това е все едно да тръгнете от София към Бургас и да минете през Видин или Силистра за по-пряко”, обясни той.

„Този коридор има една-единствена цел – да бъде отказан”, заяви Паси. Той смята искането на Русия за „част от пропагандната война”. Сега Москва ще има повод да каже: „Ето, лошото НАТО ще попречи на добрата Русия да закара едни храни на едни бедни хора”.

Има едни хора, които ще са доволни единствено ако дойде само съветската армия

Има едни хора, които ще са доволни единствено ако дойде само съветската армия. Това заяви Соломон Паси в коментар за съвместните учени...

Председателят на Атлантическия клуб призна, че международната общност е допуснала много систематични грешки със Сирия.

По отношение на въздушния коридор към Сирия през България той счита, че той няма „никаква логистическа стойност”. Паси е проучил и мнението на НАТО по темата. „В НАТО този въпрос не се дискутира. Смята се, че това е въпрос, който България ще реши рутинно”.

Във връзка с коментарите на руски политици, че България се е показала неблагодарна към Русия, която я е освободила, Паси заяви: "Кога ни е освободила, кога по-късно ни е покорила – това са неща от историята. Можем да върнем лентата още по-назад и да кажем ние какво сме дали на Русия – дали сме им азбука, дали сме им религия. И не бива да се срамуваме от това."

"България използва суверенното си право да каже „Това може, това не може", обобщи ситуацията бившият външен министър.

Паси: В момента наистина е по-добре танковете да дойдат

Това не е чужда военна техника, трябва да престанем в тези термини, това е съюзническа техника. Откакто сме в НАТО трябва за говорим не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика