Списъкът на политици и магистрати с недекларирано имущество в чужбина ще остане тайна

5388
Списъкът на политици и магистрати с недекларирано имущество в чужбина ще остане тайна
Снимка: БГНЕС

Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да предостави имената на политиците и магистратите, за които е установила, че не са декларирали свои недвижими имоти и банкови сметки в чужбина.

До съдебното производство се стигна, след като през март тази година неправителствената организация Антикорупционният фонд (АКФ) подаде заявление за достъп до обществена информация до председателя на ДАНС с искане да бъдат предоставени данните на агенцията за лица на висши публични длъжности с недекларирани имоти и сметки в чужбина. От ДАНС постановиха отказ от предоставяне на информация, който сега е потвърден от АССГ, с което казусът приключва.

Припомняме, че новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение впоследствие посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение на собствения си институционален сайт – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души.

Заговори се и за проверка от ДАНС по инициатива на прокуратурата на такива лица. Резултатите от проверката са ѝ били предоставени, но никога не са били публично обявени, а им е поставен гриф за сигурност. А прокуратурата обяви, че всъщност няма списък с 38 лица (магистрати и на висши длъжности), притежавали сметки в чужбина. Установено е, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам.-министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам.кметове/ и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

През 2021 г. вътрешният министър Бойко Рашков също споменава нееднократно в свои медийни изяви такъв списък от лица в политиката и магистратурата, като обещава да го обяви, но това така и не се случва.

Така се стига до началото на тази година, когато ДАНС отказва да предостави събраната от нея информация дори на парламентарната антикорупционна комисия с мотива, че данните били част от проверка на прокуратурата и било недопустимо да бъдат разгласявани без нейното разрешение.

"Отказът от прозрачност на всички замесени институции – прокуратура, МВР, ДАНС - по въпросната тема от изключителен обществен интерес ни накара да поискаме данните по единствения възможен за нас ред - този на ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация). Основният ни мотив беше, че лицата на висши публични длъжности са задължени от закона да обявяват публично имуществото си както в страната, така и в чужбина. Респективно, онези от тях, които не са го направили, са нарушили закона и институциите, които са установили това (в случая ДАНС) не могат да ги крият, а напротив – длъжни са публично да обявят подлежащите на деклариране данни", заявява Андрей Янкулов, старши правен съветник в АКФ.

АКФ: ДАНС да даде цялата информация за недекларираните имоти и сметки в чужбина на публични личности

Антикорупционният фонд (АКФ) обжалва пред Административен съд – София-град отказ на Държавна агенция „Национална сигурност&...

Според АССГ обаче ДАНС не се явявал задължен от ЗДОИ субект да предостави тази информация, тъй като тя следвало да се обяви от друг орган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

„И преди обаче да питаме задължения според АССГ субект – КПКОНПИ, знаем, че тъй като не тя е органът, установил несъответствието, а някой друг - ДАНС, тя ще отговори, че няма как да обяви нещо, с което не разполага. Успоредно с това очевидно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, МВР, да я направят публична – такава, каквато в крайна сметка е по силата на закона“, допълва Андрей Янкулов.

„Ясно е посланието към лицата на висши публични длъжности: дори и ако не си декларират имотите и сметките в чужбина, въпреки че са длъжни, и това се установи – пак няма кой не само да изследва как е придобито това имущество, но и даже да го обяви публично“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

ОЩЕ: Бойко Рашков ще обяви имената на политици и магистрати с имоти в чужбина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика