Според Атанас Атанасов службите се управляват ръчно от премиера в интерес на олигархични кръгове

2557
Според Атанас Атанасов службите се управляват ръчно от премиера в интерес на олигархични кръгове
Снимка: БГНЕС

"Сектор "Сигурност" на практика се управлява ръчно от премиера и е арена на кадрова търговия“, с която се задоволяват интереси на определени олигархични кръгове". Това заяви подалият оставка като председател на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов от ДСБ.

Днес той обясни мотивите си да се оттегли от поста.

Атанас Атанасов подаде оставка като председател на вътрешната комисия в НС

Депутатът от Реформаторския блок (РБ) Атанас Атанасов си е подал оставката като председател на вътрешната комисия в Народното събрание ...

"Ако използвам лексиката на министър-председателя от последните дни, може да се каже - защо си подадох оставката или кой си говори с пауните", коментира Атанасов, припомняйки заканата на Бойко Борисов към ДСБ, че ще ги прати "да ходят да се молят при пауните" (в "Сарая" на Доган в кв. "Бояна" - бел. ред.).

Атанасов заяви, че състоянието на сектора не е задоволително и това е сериозен риск за националната сигурност на страната.

Той даде за пример служба ДАТО, в която им "изграден и запазен механизъм за изтичане на много важна класифицирана информация към адресати, които нямат право да я получават".

По думите му тези адресати са част от "сарайско-библиотекарската групировка", която според него има голямо влияние в целия сектор за сигурност и постоянно разполага с оперативна информация, пише Mediapool.bg.

"С тази информация се злоупотребява и се прикриват престъпления", заяви Атанасов.

Атанас Атанасов: ВСС не си свърши работата, защото Ченалова се оказва основен виновник

Месеци след като съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха ВСС да направи проверка как се управлява съда и как се разпределят делат...

Oсвен това посочи, че е налице и недопустима симбиоза между прокуратурата и ДАНС.

Преди ден той посочи като лоялен на "сарайско-библиотекарската групировка" главният секретар на МВР Георги Костов.

Депутатът коментира още, че съставът на МВР и на другите служби за сигурност се демотивира, "тъй като служителите, в огромната си част професионалисти и почтени хора, си дават сметка, че израстването на йерархията не зависи от резултатите на тяхната работа".

По думите му не се прилага т.нар. конкурсно начало при израстването в кариерата на служителите в МВР и назначаването на лица на ръководни длъжности. По думите му има отказ от реформи в кадровата работа в сектора за сигурност.

Атанасов обясни, че през миналата година са били приети изключително важни нормативни актове за регулацията в сектора за сигурност, но някои от тях са имали тежки дефекти, които не са били преодолени.

Атанас Атанасов не каза откъде е знаел, че Касим Дал е подслушван заради "възможно" убийство на Местан

Едно от основните политически лица в Реформаторския блок - Касим Дал, е било подслушвано в рамките на аферата "Червеи". Това стана ясно...

Депутатът заяви, че на практика има струпване на полицейски сили и средства в определени големи населени места, а цели райони са оголени.

"Един младши районен инспектор обслужва около 7 населени места и това е голям проблем при преодоляване на битовата престъпност. Има тежки кадрови дефицити и неправилно разполагане на силите и средствата", обясни Атанасов.

Като пример той посочи СДВР, където за три поредни години резултатите за разкриваемост на престъпленията са плачевни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика