Според проекта за НК: До 12 години затвор за депутати и министри, ако вземат подкуп

21726
Според проекта за НК: До 12 години затвор за депутати и министри, ако вземат подкуп
Снимка: БГНЕС

Новият Наказателен кодекс предвижда доста по-сериозни наказания за получаване на подкуп, но същевременно възниква и хипотеза за санкция за хора, предложили подкуп в резултат от изнудване.

В момента 90% от делата за подкупи се образуват благодарение на сигнали на граждани, от които длъжностни и/или държавни лица са поискали рушвет. В проекта за НК обаче вече липсва текстът, който в момента оневинява гражданите, които са обещали или дали подкуп в резултат на изнудване и са съобщили за него незабавно на властите.

Около 1 млн. българи участват в корупционни сделки

Около един милион българи участват в корупционни сделки и равнището на корупция у нас не се променя съществено от 2012 година насам. То...

В допълнителните разпоредби на НК изрично е посочено, че лекарите и учителите влизат в категорията на „длъжностни лица”, които ще бъдат санкционирани с до 6 години затвор за искане и приемане на подкуп, пише „24 часа”. Разпоредбата цели да преустанови масовата практика за вземане на пари под масата от лекари в ТЕЛК и изготвянето на медицински експертизи с неистински диагнози. В момента докторите се разминават само с глоби и уволнения, ако бъдат хванати с белязани пари.

За корумпирани министри, депутати и висши чиновници таванът се увеличава от 10 на 12 години затвор, а минималната глоба за вземане на подкуп става 10 хил. лева. Сега финансовата санкция няма определен минимален размер.

Увеличава се и силата на санкцията върху граждани, хванати да предлагат и дават подкупи на кметове, депутати и ръководители на ведомства. Вместо до 10 години затвор, такива хора ги очакват от 3 до 12 години решетки и глоба от 10 до 20 хил. лева.  

Новият момент в Наказателния кодекс е, че освен длъжностни и държавни лица, под ударите на закона за подкуп попадат и спортистите. Между 4 и 6 години затвор заплашват активни спортни състезатели, които приемат подкуп с цел уреждане на крайния резултат от спортно събитие. До четири години зад решетките получава „състезател”, който приеме подкуп, за да повлияе “върху резултата или върху развитието на състезание, администрирано от спортна организация, в която той участва”. При особено тежките случаи санкцията скача на шест години. Тя се отнася и до онези, които предлагат и дават подкупи на спортисти, за да манипулират състезания. Ако спортистът, който е получил рушвет, няма предишна присъда, той може да бъде осъден условно, но му се забранява активна кариера за известен период от време.

Задържаха мъж за подкуп на полицай

37-годишен мъж от павликенското село Недан е задържан за даване на подкуп на полицейски служител. Снощи, около 21,00 ч. служители на РУ...

Затвор за некоректни работодатели

Предвидени са и санкции за работодатели, които наемат служители без договор или плащат по-ниски осигуровки върху действително изплатените заплати. Санкцията е до 6 години затвор, ако размерът на невнесените здравни и пенсионни осигуровки е повече от 25 минимални работни заплати.

Когато предметът на престъплението е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 години и конфискация на не по-малко от една втора от имуществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика