Станишев: Киев да сложи намордник на тези паравоенни от десния сектор!

22359
Станишев: Киев да сложи намордник на тези паравоенни от десния сектор!
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев беше краен в оценката си за случващото се в Украйна и жертвите от последните дни там. "В Украйна загиват невинни хора. Те бяха избити при съзнателен палеж. Аз призовах властите в Киев да спазват Женевските споразумения и да сложат намордник на тези паравоенни формирования от десния сектор, заяви Станишев на брифинг в Габрово. - Това е крайно националистическа организация и ако сега се поощряват тези тълпи, които крещят "куфар, гара, Русия", след време те може да започнат да крещят и на българите в Украйна "куфар, гара, София".

По думите му това трябва да се разбира от всички. "И позицията на БСП по отношение на Украйна е много ясна. Тя има три основни стълба. Единият е, че тази криза може да намери решение само чрез политическо регулиране. А то изисква диалог, а не заплаха със санкции и ескалация на говорене, да не говорим за действия, които да ескалират ситуацията там. Второ, ние сме се противопоставили на икономически санкции срещу Русия, защото това ще засегне страната ни тежко. Пример за това е десницата в Европа, която иска да накаже нас, защото те искат да накажат Русия. Защо обаче България трябва да бъде жертва. Имам предвид резолюцията на ЕП, инициирана от ЕНП, да спрем изграждането на "Южен поток", категорично заяви той и попита защо не се спре "Северен поток", след като се търси наказание срещу Русия.

Украински музиканти се гаврят с Путин с песен и клип

Истинска гавра с руския президент Владимир Путин си направиха украински музиканти. Те записаха песен и клип към него, посветени на омра...

"Искам петимата евродепутати на ГЕРБ да бъдат попитани защо подкрепиха гореспомената резолюция и чии интереси обслужват, български или нечии други или просто искат да се харесат. Икономическите санкции ще отслабят и Европа. Това трябва да се разбира, защото ще има и реципрочни ефекти", посочи Сергей Станишев.

Той припомни и третия стълб на позицията, който е защита на българите в Украйна. "За разлика от Франция, Германия или Англия, ние имаме 250 000 наши сънародници, етнически българи, които живеят там от 18 и 19 век", каза той и допълни, че първото задължение на българската държава е да защити техния мирен живот, спокойствие и право да развиват своята културна идентичност и връзки с България.

"Това са трите основи на нашата позиция, която е много ясна и последователна. Аз призовах Украйна, Русия, ЕС и САЩ да седнат отново на масата на преговорите и ако е необходимо да направят Женева-2, където да се конкретизират ангажиментите на всички страни от този процес", уточни той.

Станишев е категоричен, че България е заинтересована от стабилността на Украйна, но първата отговорност за вътрешния интегритет на тази държавата е на властите в Украйна.

Нови 8 жертви в Славянск след операцията на украинските сили за сигурност

За нови 8 жертви в Славянск съобщават информационните агенции. Те са в резултат на операцията на украинските сили за сигурност 5-и и 6-...

"Те трябва да започнат диалог с представителите на руското население, защото една военна операция може да бъде успешна, но тя ще задълбочи конфликта и противоречията вътре в държавата", каза лидерът на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика