Стоилов призовава Първанов и Калфин да се откажат от АБВ

19486
Стоилов призовава Първанов и Калфин да се откажат от АБВ
Снимка: БГНЕС

Предлагам да направим още един опит в името на единството и на тези, които за определен период са олицетворявали БСП. Призовавам ги проектът АБВ отново да бъде вкаран във фризера до приключването на европейските избори. Това каза Янаки Стоилов на Национална конференция на обединението на левите социалисти в БСП, които дискутират по темата "България пред избор", предаде БГНЕС.

Политическите опоненти на БСП са доволни, защото след като двете вълни от протести не свалиха управлението, след като то овладя бежанската вълна, сега БСП се атакува отвътре, коментира Стоилов. Той посочи, че от началото на 2014 година ситуацията е нова и че тя е променила и първоначалния дневен ред на конференцията им. За първи път в историята на БСП, а може би и в цялата политическа история, група хора заявяват, че остават в партията, но създават отделна листа за участие в национални избори. "По този начин Георги Първанов наистина успя да разтревожи партията. Той предлага шок, който да я разтърси, като че ли не видяхме до какво доведе шоковата терапия в областта на икономиката", каза Стоилов. Той попита още: "как да си обясним факта, че след 10 януари 1997 г., когато бе извършен погром срещу кабинета, пак на 10 януари, но вече 2014 се извърши посегателство срещу БСП". Инициаторите на сегашния разкол твърдят, че имат различни идеи, каза Стоилов и попита какви са те след като БСП в последната година обявила курс на радикална промяна.

Стоилов каза, че не отрича, че част от претенциите към ръководството са основателни, но попита защо тези въпроси не се решават вътре в БСП. Според него шансовете за тези хора да спечелят мандат в предстоящите избори за ЕП са илюзорни. Те може да получат няколко десетки хиляди гласа и да отмъкнат поне още толкова от БСП. "От тук идва нашата тревога, точно тези гласове, могат да се окажат решаващи за спечелване на предстоящите избори. Споровете по партийните въпроси могат да ни отклонят от важни теми, които вълнуват нашите избиратели", заяви Янаки водачът на лявото крило. Той призна, че отговорност за това състояние отчасти носи и ръководството на БСП, защото толерирало такива хора, които не са последователни в позициите си и невинаги са лоялни към партията.

В контекста на темата "България пред избор", Стоилов заяви, че страната ни е изправена пред много дилеми. Още през февруари миналата година БСП обяви курс за радикална промяна, за демократична и социална държава. Той припомни, че у нас икономическият модел бе най-погрешен и половината население живее в риск от бедност. Успяхме да постигнем записаното в правителствената програма до края на годината, заяви зам.-председателят на БСП. Той обърна внимание на това, че за половин година се е извършила значителна работа и са постигнати доста резултати.

Не трябва да определя времеви хоризонт на сегашното управление. 2014 трябва да започне реализацията на най-важните отличителни действия на политиката – програма за реиндустриализация на страната, предприемане на необходимите действия за стартиране на енергийните проекти, балансирано и ускорено развитие на земеделското производство, подготовката за замяна на плоския с прогресивен данък, чрез въвеждане на семейното подоходно облагане. Ние сме за прогресивна политика в замяна на плоското мислене и плоската политика, каза Стоилов. Лидерът на лявото крило каза още, че трябва да се върне доверието на гражданите в политиката, да освободим политиката от частни интереси и външни зависимости, държавата да регулира пазара, призова той. Стоилов изтъкна, че резултатите от изборите ще определят и съдбата на сегашното управление и непосредствената перспектива за страната.

Първанов вече спечели

Искате ли една хипотеза? Размразяването на АБВ и атаката на Първанов е съвместен проект между него и Доган. Отношенията между двамата о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика