Стойнев: 90% от нужните ни енергийни ресурси идват от Русия

18999
Стойнев: 90% от нужните ни енергийни ресурси идват от Русия
Снимка: БГНЕС

Няма как да не ме притеснява, не толкова стокообменът с Украйна, колкото с Русия. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

„Русия е втората държава след Германия по стокообмен. За първи път миналата година имаме излишък. Това не се е случвало никога, нашият износ е много по-голям от вноса и това се случва за първи път. Приблизително 5 300 000 000 евро е стокообменът ни, за съжаление износът ни е много малък - приблизително около 600 млн. евро. Тоест вносът е около 4 млрд. евро, по груби сметки”, обясни Стойнев, цитиран от Фокус.

Стойнев: Разговорите за „Южен поток” са забавени, не прекратени

Преговорите за „Южен поток” са отложени, а не спрени. Проектът за газопровода е дългосрочен. Това заяви министърът на иконо...

„Европейският съюз се готви за евентуални санкции срещу Русия. Притеснява ме, ако има контра ефект и на санкциите се отвърне с контра санкции. Тогава наистина България ще бъде една от най-потърпевшите държави. 90% от енергийните ресурси, от които имаме нужда, са от Русия. Трябва да имаме изграден LNG-терминал, съвместен с Гърция или регионален на държавите на Балканите”, каза Стойнев.

Той обясни, че евентуално в петък ще посети Турция във връзка с бъдещи действия по изграждане на газовата връзка България - Турция.

„При евентуални бъдещи санкции страната ще изпадне в изключително тежко положение и това показва колко важен е и проектът „Южен поток”", посочи още министър Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика