Столична община ще купува цветя и храсти за милиони, разкриха от "Спаси София"

8969
Столична община ще купува цветя и храсти за милиони, разкриха от "Спаси София"
Снимка: БГНЕС

Въпреки кризата и постоянните оплаквания на кмета на София Йорданка Фандъкова, че финансите на града са силно засегнати, скандални обществени поръчки на Столична община продължават с пълна сила.

Градската управа е взела решение само да отложи, но не и да прекрати конкурс на стойност близо 7 милиона лева за покупка на цветя, храсти, чимове и тревни смески.

Заседанието, на което трябваше да се отворят офертите в процедурата, засега е само отложено, но самият конкурс продължава да е действащ, се вижда в досието на конкурса.

Бонев обвини Фандъкова в лицемерие заради обществена поръчка за коли

Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати официална позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова, в която настоява поръчката з...

Решението за отлагане на отварянето на офертите е взето в понеделник, въпреки че в неделя Фандъкова написа във Фейсбук, че общината е решила тази година да не сади цветя. "В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи. Затова с колегите ми решихме, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване", коментира кметът на 12 април.

Самият конкурс е обявен на 10 март, а съобщението за него е публикувано на сайта на общината на 13 март, деня на обявяване на извънредната положение. Крайната дата за подаване не оферти е 10 април, петък. Както стана дума, заседанието за тяхното е отваряне е трябвало да се проведе в първия работен ден след това. Засега не е посочена друга дата, на която това ще се случи.

Възложител на обществената поръчка е заместник-кмета по екологията Йоана Христова, която е шеф на направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столична община.

Точната стойност на целия конкурс е 6,95 млн. лв. без ДДС. Реализирането му е разделено в две части. Първият срок на договора между общината и бъдещия изпълнител е 3 г., през които ще се похарчат е 4, 17 млн. лв. без ДДС. След това договорът може да бъде удължен с още 2 години и още 2, 78 млн. лв. без ДДС.

Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли

Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса, Столичната община се готви да се сдобие с лъскави нови автомобили. ...

От общата сума 3 млн. лв. са отделени за доставката на цветя. Бюджетът за иглолистна и широколистна растителност и храсти е 2.9 млн. лв. За тревни чимове и тревни смески общината се готви да плати 550 000 лв. без ДДС.

За съмнителната обществена поръчка алармираха от "Спаси София". Градските активисти алармират, че в поръчката са заложени съмнителни и нелогични критерии за избор на изпълнител, както и повече от двойно увеличение на парите.

“През годините наблюдаваме как дори напълно здрави цветя и ансамбли се изкореняваха през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида. Съвременните практики при саденето на цветя във всички европейски градове не включват подмяната им през няколко седмици и изхвърлянето на стотици хиляди растения, а оформянето на комбинации от различни видове, които цъфтят в различно време от годината.

Отговорните общини отдавна са разбрали, че едногодишните растения не са разумна инвестиция и използват многогодишни, което значително намалява разходите за поддръжка и подмяна. Сега обаче става ясно защо Общината държи на тази излишна дейност.” - казва Радостина Петрова от Спаси София.

Извънредното положение служи за заобикаляне на законови процедури алармира Антикорупционният фонд

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) подаде сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция с искане за цялостна пров...

Високата цена обаче не е единственият проблем на поръчката. Заради голямата тежест от 30%, която компонентът “асортимент” формира в крайната оценка, броят видове, които ще бъдат предложени, може да определи победителя. Всъщност фирми с близки контакти в Столичната община, биха могли да получат точна информация какви растения обикновено се засаждат в София. За тях могат да оферират по-висока цена, но да компенсират по-малкото точки, които ще получат за критерий “цена” с много по-голям асортимент от видове, които никога няма да ги видим в града ни.

Най-младият български "Остап Бендер" стана публичен възложител

“Когато разполагате с информация, че Общината през последните 5 години не е садила например роза дамаскена, какво ви пречи да я сложите в асортимента, да ѝ дадете нереално ниска цена без да се притеснявате? Тя така или иначе едва ли ще ви бъде поръчана.” - пита общинският съветник Борис Бонев. “Показателно е и, че в предишните три подобни обществени поръчки критерият асортимент никога не е присъствал в оценката. Общината е трябвало да посочи конкретните видове, от които има нужда, вместо да оставя това решение на фирмата. При такава ситуация само цената и гаранционният срок щяха да имат реално значение и техните най-добри показатели биха гарантирали ефективното инвестиране на обществения ресурс.” - добавя Бонев.

“Настояваме процедурата да бъде незабавно прекратена и преразгледана из основи. Милиони за цветни композиции и пресаждане на цветя през две седмици са поредният ненужен разход, с който Общината показва липса на ефективност и способност да се преосмислят приоритетите, въпреки тежката ситуация. Очаквам лично от г-жа Фандъкова, която заяви, че “разходите за цветя не са жизнено необходими и ще бъдат намалени” да защити думите си и да възложи преработка на поръчката, така че да бъдат отчетени и световни тенденции в областта на градското озеленяване. Необяснимо е с какви аргументи управляващите София с лека ръка се отказват от дългоотлагани ремонти на инфраструктурата, а същевременно продължава да харчи милиони за подобни поръчки.” - заяви Борис Бонев.

Припомняме, че само преди няколко дни, в разгара на кризата друг заместник на Фандъкова - зам.кметът по транспорта Кристиан Кръстев, обяви търг за избор на доставчик на луксозни автомобили на стойност 450 000 лв. без ДДС или 540 000 лв. с ДДС. Колите трябваше да се ползват от служителите на подчинената ми дирекция "Транспорт". След огласяването на скандалната процедура Столична община я прекрати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика