X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Най-младият български "Остап Бендер" стана публичен възложител

26526
Най-младият български "Остап Бендер" стана публичен възложител
Снимка: Личен архив

Провален като „шеф на ЮНЕСКО“ най-младият Остап Бендер в България – Венцислав Манчовски обяви супер странна обществена поръчка, вживявайки се в ролята на публичен възложител.

Сега той е едва на 20 години, но се представя като завършил Софийския университет, заместник - председател на сектор „Телекомуникация и контактно обслужване“ в Камарата на работодателите в Република България, като работил в несъществуващата фирма „Лет Директ Строй“ АД.

Новата си фирма "Жи Пи Груп България" ЕООД, която по звучене прилича явно на неговия идол за успешна компания „Джи Пи Груп“, той рекламира с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и с еврокомисаря ни Мария Габриел, като от презентацията на новоизлюпеното ЕООД излиза, че са част от екипа му.

Едва 17-годишен Венцислав Манчовски бе погнат от прокуратурата заради обявен и естествено непроведен концерт в пловдивската зала „Колодрума“, която опитали с аверите му да получат безвъзмездно.

Концертът се популяризирал под егидата на ЮНЕСКО, като документът от името на световната организация бил подписан от Манчовски. Във фалшивия документ пишело, че организацията финансира начинанието с 15 000 лева. Продадени били около 2500 билета.

Предложение: Мамещи да бъдат спирани от обществени поръчки

В несъстоялия се концерт уж щели да участват безвъзмездно имена като Славка Калчева, Поли Паскова, Орхан Мурад, Ненчо Илчев от „Комиците“ и много други. А от Общинския съвет в Пловдив сдружението-организатор с името „Всички заедно за една кауза“, чийто офис е в ромския квартал „Столипиново“, поискало тогава 14 400 лева с „намерение“ събраните средства да се използват за „закупуване на медицинска апаратура за деца, лишени от родителски права и деца със специфични потребности, закупуване на понита и изграждане на сграда за животните, с което да спомогне оздравителния им процес“.

Тогава стана известно, че представители на това сдружение обикаляли пловдивски фирми и учреждения да събират пари за „благотворителната“ цел, а медии ги сравниха с великия манипулатор Остап Бендер на Илф и Петров.

С днешна дата въпросното 20-годишно момче има обявена обществена поръчка за доставка на преносими компютри и висококачествени мултифункционални устройства. Обявлението е направено от фирма „Жи Пи Груп България“ ЕООД – еднолична негова собственост, вписано в Търговския регистър на 11-ти януари тази година. Прогнозната стойност на поръчката е 28 000 лева без ДДС (респ. 33 600 лв. с ДДС).

На първо четене нищо особено, но внимателен поглед в подробностите открива изобилие от странности.

Частни фирми като тази, неползващи публичен ресурс, не възлагат доставка на стоки и услуги по Закона за обществените поръчки, а той е направил точно това.

Адресът на фирмата е в София, ЖК „Сердика“, ул. „Охридско езеро“ №12А, на което в края на декември миналата година е учредено ново сдружение „Младежко гражданско участие“, чийто шеф отново е Венцислав Манчовски.

Скривалище след ремонт за 462 000 лв. ще си имат депутатите

Със скривалище при въздушна, химическа и всякаква друга атака ще разполагат депутатите в подземията на бившия Партиен дом, когато оконч...

Деловодството на фирмата е във врачанското село Горна Кремена, ул. „Косматица“ №1 и се намира в стара къща точно до гробищата. Кметицата на селото Светлана Алексиева каза, че това е къщата на дядо му, но той живеел в друга къща – на баба му, която е вписана като „Лице за контакти: Вера Стефанова – директор дирекция „Управление на обществените поръчки“ – упълномощена за управител по процедурата за подбор на оферти и ценови предложения“.

Доставката пък трябва да се осъществи на софийската улица „Триадица“ №2, където са офисите на НАП, Държавна агенция за закрила на детето и МТСП.

Интересно е, че поканените фирми да подадат оферти са действащи и са  изпълнявали подобни обществени поръчки: „Кю Eлектроник“ ЕООД, „Ай Би Ес-България“ ЕООД и „Мениджмънт бизнес машин“ ООД.

Горещият съвет на Алексиева обаче е да не доставят нищо, ако не им е платено.

Според обявлението офертите ще се отварят от комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор в 7-дневен срок след „закриване на процедурата“!?

Приходите в Столична община намалели, но ще купуват нови луксозни коли

Докато медиите са заети с отразяването на новините за коронавируса, Столичната община се готви да се сдобие с лъскави нови автомобили. ...

Един от интересните детайли в поръчката е, че лаптопите, които са заявени за доставка, трябва да са от последно поколение. Екраните им обаче са с показатели като за монитор от 90-те години на миналия век.

Поръчката е разделена на две обособени позиции - доставка на преносими компютри“ на обща стойност 17 500 лева без ДДС, и доставка на висококачествени мултифункционални устройства“ на обща стойност 10 500 лева. В техническата спецификация са посочени параметрите им, но в документацията за участие са посочени други три позиции – за доставка на канцеларски материали и консумативи, за бланки и пощенски пликове и за различни видове хартия. А общата стойност, вписана там, е 109 000 лева без ДДС.

И още нещо. В поканата до трите фирми, които са „номинирани“ да подадат оферти, пише, че поръчката се обявява в изпълнение на „Рамково споразумение по изпълнението на Национална програма „Великден за всеки“ и Национална програма „Надежда“ от Програмата за управление 2020-2024“, каквито не съществуват.

Предложение: Мамещи да бъдат спирани от обществени поръчки

До 1 март всяка година Агенцията по обществени поръчки (АОП) да оповестява имената на нарушители по търгове и конкурси. Отговорността щ...

„Улица „Косматица“ № 1 е една крайна улица, извън регулация, до гробището. Имаме такъв жител Венцислав Манчовски и той си е регистрирал фирмата в София, на ул. „Оридско езеро“, 12А. Той живее при баба си на ул. "Александър Стамболийски" №9. На "Косматица" №1 предполагам, че живее дядо му Георги. Къщата е една допотопна“, каза кметицата на село Горна Кремена Светлана Алексиева.

По думите й това лице е издирвано от прокуратурата и в Пловдивско, и на други места. Наскоро разговаряли с кварталния, защото Венцислав бил търсен и по други преписки.

„Съветът ми към всички е да бъдат внимателни с него. Лъже, че е бил посланик, че е бил представител на ЮНЕСКО, че е изпълнителен директор. Говори много неистини. Баба му е с икономическо образование и може би четат много, интересуват се много, консултират се много, сигурно и някой им помага. А Закона за обществените поръчки може да се прочете от всеки и да си направи документацията“, предполага тя.

От Столична община преди два дена й се обадили, защото Венцислав Манчовски искал да прави някаква кампания за Северозападна България, да открива банкови сметки и да събира средства, с които да подпомага социално слаби от Северозапада по време на пандемията.

НАП остана на 2 стотинки разстояние да наруши Закона за обществени поръчки

Националната агенция по приходите (НАП) явно наистина държи на стотинката по отношение на обществените поръчки. Пример за това е един о...

„Непрекъснато ми се обаждат за различни такива събития, които организира. Затова ви казах, че той просто е абонат на прокуратурата. Не знам дали в София въобще има такава фирма на ул. "Охридско езеро" в София. Според мен това е поредната измама. А аз знам подробности за адреса й, защото ми е донесъл много рекламни материали - тефтери, календари, брошури. Презентацията за фирмата му е пълна с правописни грешки“, допълни Светлана Алексиева.   

Според жители на селото момчето има някакви дефицити, но не е освидетелствано.

Прави впечатление също така, че представя фирмата си по-скоро като строителна, като ползва за рекламни лица публични фигури като Лиляна Павлова и Мария Габриел.

Actualno.com потърси за коментар Венцислав Манчовски на мобилния телефон, публикуван в рекламните материали, но на него отговори жена, която каза, че имаме грешка и не познава такъв човек. На 3 май беше изпратен официален отговор - запознайте се с него ТУК!

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално