Съгласието в КСНС е добър знак за държавата, казва Станишев

12877
Съгласието в КСНС е добър знак за държавата, казва Станишев
Снимка: БГНЕС

Становището на Консултативния съвет по Национална сигурност беше прието действително с широко единодушие. Това е добре за държавата, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на КСНС, предаде БГНЕС.

Той подчерта няколко неща, които, според него, са важни. Първо, това споразумение към днешния етап е наистина много по-добро от първоначалния вариант и това е становището и на ЕК. Има изведени много по-ясни приоритети в сравнение с първоначалния проект.

Има планирани близо 1 млрд. евро за мерки за заетост, квалификация, борба с бедността, подчерта Станишев и каза, че това за него като лидер на БСП е много важно. "Защото само инфраструктурата , без да се подобрява качеството на живота на хората и доходите не върши достатъчно работа", каза той. Станишев посочи, че за първи път има оперативни програми в проекта, които са насочени към образование, иновации и наука. "500 млн. евро са предвидени за тази оперативна програма и това е много важно, ако искаме да имаме конкурентна икономика и действително да догонваме ЕС", каза той. Лидерът на социалистите изтъкна и че на този етап близо 200 млн. евро са планирани за здравеопазване.

"Затова проектът на споразумение е много по–зрял от това, с което разполагаше България към пролетта на миналата година. Свършена е огромна работа, комисията има положително отношение към този проект. Трябва в този диалогичен режим да се продължи с голяма динамика, да се финализира споразумението, да се уточнят и оперативните програми, за да започне договарянето за финансовия период, в който се намират", заяви Станишев като посочи, че това обаче не е въпрос само на добрата воля на правителството. Той посочи, че е необходима много работа, за да се продължи това ускоряване на еврофондовете, което се вижда в последните 7-8 месеца. "Тъй като рязко скочиха средствата, които са не само договорени, но и разплатени и сертифицирани от ЕК", каза той.

Станишев отклони въпроса кой ще води евролистата на БСП, като посочи, че тя ще бъде определена от Националния съвет на партията. "Само преди 2-3 дни приключиха конференциите по региони. Няма как такова важно решение да се вземе за един или два дни. Не знам защо медиите пишат, че на конгреса щяло да се обявява листата", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика