Съкращаване на чиновниците, но изглежда не на началниците?

11887
Съкращаване на чиновниците, но изглежда не на началниците?
Снимка: Actualno.com

Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година - това вече е споразумение в управляващата коалиция, пише в. "Сега".

Освобождаване на чиновници в пенсионна възраст вече има - първото официално съобщение дойде от МОН през миналата година. Предстои закриване на незаети щатове.

Колко ще струва да пенсионираме чиновниците на възраст?

Милиони ще трябват, за да бъдат освободени от работа чиновниците в пенсионна възраст. Това е заключението на вече девет министерства, к...

Изглежда обаче съкращенията няма да засегнат политическите ръководства на министерствата. Например, премиерът Кирил Петков ще има 17 съветници, а вицепремиерът за ефективното управление Калина Константинова - 12, става ясно от новата структура на МС. Но няма яснота какво е положението с другите министри.

Правителството уверява, че преструктурирането на министерствата и преминаването на агенции и дирекции от едно ведомство в друго няма да повиши щатовете в администрацията - просто едни чиновници сменят местоработата си. Реформата обаче със сигурност ще доведе до повече началници. Създаването на новите министерства на иновациите и на електронното управление например означава и още заместник-министри, началници на кабинети и други членове на политическите кабинети. Министърът на иновациите Даниел Лорер например ще има двама заместници, няма информация колко ще са съветниците му.

В същото време министърът на икономиката Корнелия Нинова се разделя с ключови ресори заради разделянето на министерството на икономиката на две. Очаква се тя обаче да запази броя на заместниците си - трима, от които засега е назначен само един.

От земеделското министерство излизат горите и храните, но заместник-министрите остават четирима. Както стана известно Агенцията по горите и Агенцията по безопасността на храните преминават под шапката на Министерския съвет.

Съкращаването на чиновници започна - първи са пенсионерите

Министерството на образованието и науката (МОН) прекратява договорите на 25 служители в централната администрация, съобщиха от ведомств...

Транспортното министерство също се разделя с едни от досегашните си ресори - информационните технологии, които отиват към новото министерство на електронното управление. "Български пощи" пък преминават под прекия надзор на вицепремиера Калина Константинова. Въпреки това на правителственото заседание от 30 декември правителството гласува броят на заместниците на транспортния министър Николай Събев да нарасне от трима на четирима.

За какво ще отговоря новият зам.-транспортен министър? Според стенограмата на правителственото заседание, ресорът е телекомуникации. "Основната функция за развитие на съобщенията, т.е. пазара на телекомуникациите във връзка с всички условия, свързани със собственост, развитие на мрежите и организация на условията за добър пазар, всичко това постепенно в годините е било изземано и е отишло основно в Комисията за регулиране и съобщенията. Т.е. освен основната им регулаторна функция те са приели и доста оперативни функции", казва транспортният министър Николай Събев. Според него Министерството на транспорта и съобщенията трябва отново да си влезе във функциите - оперативни и управленски, и да започне на разработва условия като например функционирането на още един GSM оператор. "Той трябва да даде възможност ние да доставяме интернет във всички отдалечени точки на нашата страна", посочва транспортният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика