Сънародниците ни в чужбина ще гласуват за президент в 76 държави

7765
Сънародниците ни в чужбина ще гласуват за президент в 76 държави
Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 98 дипломатически и консулски представителства в 76 държави на предстоящите президентски избори на 6 ноември.

Това стана ясно след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата извън страната, в които ще може да се гласува за президент и вицепрезидент на републиката и на национален референдум.

Отново ще можем да проверяваме с SMS коя е избирателната ни секция

Избирателите отново ще могат да проверяват с SMS в коя секция ще трябва да гласуват на президентските избори и референдума, съобщиха о...

Изборните секции ще се помещават само в дипломатическите и консулските представителства в страните, където България има разкрити такива, пише Topnovini.bg.

Най-много секци ще бъдат открити в САЩ – 5 броя, Турция – 4, Германия – 3 и Русия – 3, а пълния списък може да се намери в страницата на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

А иначе избирателите отново ще могат да проверяват с SMS в коя секция ще трябва да гласуват на президентските избори и референдума.

ЦИК получи 800 искания за секции в чужбина само за два дни

Българите зад граница са на път да опровергаят политиците, които смятат, че участието на сънародниците ни в чужбина в избори е символич...

Actualno.com припомня, че в началото на тази седмица, 13.09.2016 г., стана ясно, че за да знаят българите за какво ще гласуват на 6 ноември тази година, ЦИК ще отдели общо 179 500 лева без ДДС.

Парите ще отидат за две разяснителни кампании, тъй като на 6 ноември гласуваме и за президент, и на референдум. Първата обществена поръчка с прогнозна стойност 69 500 лв. е за избор на фирма, която да изработи "познаваеми и добре приемани логотип, слоган, визии и клипове за кампанията... и за производството на аудио и видеоматериали".

Други 110 000 лв. без ДДС ще отидат за "консултантски услуги при създаване и реализиране на интегрирана комуникационна кампания, която да осигури публичност и да повиши познанията и мотивацията на българските граждани за участие в изборите".

Втората фирма ще отговаря за управление на комуникацията през Facebook и интернет страницата на ЦИК и за провеждане на кампанията в интернет медии. За отговорно лице по двете обществени поръчки е определен главният юрисконсулт на ЦИК Николай Желязков, писа тогава в. "Сега".

ЦИК очаква партиите да проведат законосъобразна предизборна кампания

Изразявам своите и на Централната избирателна комисия (ЦИК) очаквания към партиите, коалициите, инициативните комитети и техните канд...

Информационните кампании, по които ЦИК разпределя средства, често се спъват в съмнения за непрозрачно изразходване на сериозен финансов ресурс. След миналогодишния референдум за електронното гласуване общественият съвет към комисията официално призова парламента и правителството да приемат по-ясна методология за оценка на ефекта от разясненията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика