Също като Гешев: Единственият кандидат за шеф на ЦИК Александър Андреев беше избран след скандал

5475
Също като Гешев: Единственият кандидат за шеф на ЦИК Александър Андреев беше избран след скандал
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха Александър Андреев за нов председател на Централната избирателна комисия. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 119 народни представители,а  54 бяха “против”.

Андреев бе единственият кандидат за поста. Издигнат бе от ГЕРБ. Той е настоящ член на комисията и досега бе и нейн говорител. Андреев ще заеме поста на мястото на ексшефката му Стефка Стоева, която напусна през август заради решението на правителството да прехвърли цялата отговорност на комисията за закупуване, съхранение и логистика на машините за гласуване.

На ниво комисия: Говорителят на ЦИК става нейн председател

С 14 гласа  "за" и 7 "против" единственият кандидат за шеф на ЦИК - Александър Андрев бе одобрен от кемисията по правни въпро...

Разисквания и критики

„Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е елемент от цялостен процес за провеждане на прозрачни и честни избори. След Изборния кодекс, който приехте вчера, отхвърляйки ветото на президента, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни. Освен да говорим политически за честни и прозрачни избори, днес задавам на г-н Андреев конкретни въпроси, които интересуват много българи, на които той вчера не отговори и ние държим тук сега да отговори“, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Вчера правите изказване, че Изборният кодекс, който прие мнозинството не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в него. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете“, категорична бе тя.

“Второ - машините. Колко машини точно ще вземе ЦИК? При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласуване, кажете от колко машини имате нужда. Ще ги наемате ли или ще ги купувате? Четвърто - колко ще струва това на българския бюджет?“, попита тя.

“Благодаря за тази чест, че мога от тази трибуна да отговоря на въпросите, които бяха поставени. Бих искал, ако ми позволите да тръгна отзад напред. По отношение на това коя организация ме е номинирала. Това е федерацията на независимите студентски дружества, която е член на Обществения съвет на ЦИК. Нейният председател беше председател и до септември месец на обществения съвет към ЦИК. През 2014 г., когато беше учреден обществения съвет, неин представител беше проф. Друмева. Оттам нататък не бих искал да влизам по отношение на въпросът, отговорите, да коментирам оставката и мотивите на предходният председател г-жа Стефка Стоева. Мотивите за подаването на оставка са лични от страна на г-жа Стоева и ако е необходимо, тя сама би могла да ги обясни или да даде отговор защо е напуснала“, отвърна ѝ Андреев.

Протести пред ЦИК, знае ли тя колко ще струва машинното гласуване (ВИДЕО)

ЦИК ще изпълни законът такъв, какъвто е към момента на насрочването на изборите, категоричен беше говорителят на ЦИК Александър Андреев...

“На третия въпрос, който беше поставен - ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда избори. В тази връзка на тези въпроси, които бяха поставени от трибуната към мен, не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи е да приложи законът, какъвто е приет от законодателя“, допълни той, цитиран от 24 часа.

Поставих конкретни въпроси, на които настоявам да се отговори, и то въпроси, които г-н Андреев постави вчера на правна комисия. Накарайте го да отговори. Той се крие зад колективната отговорност. Нека да отговори, защото после ще прехвърляте отговорността на парламента, скочи обаче Нинова.

Председателят няма задължението и правото да изисква отговори от изслушваните лица, отвърна ѝ председателстващия заседанието Емил Христов.

Нали не си представяте, че цели парламентарни групи ще си формират мнението от медиите, то ще се формира от казаното в залата, но няма как да си формирам мнението от това, г-н Андреев трябва да каже как ще се справи с тези организационни неща, заради които си тръгна предишния председател. За да гласуваме, трябва да чуем мнението му по тези въпроси, настоя и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

След него на трибуната се качи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. “В моето изказване казах, че ще гласуваме “за” предложения от ГЕРБ председател, защото отговорността за предлагането е на тях. Но начина, отношението, което той представи пред нас, промениха нашето мнение. Няма как по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната. Налагате режим който ще създаде предпоставки за фалшифициране на следващи избори и г-н Андреев преди малко се постави именно като инструмент в ръцете на тази услуга”, настоя Карадайъ.

Отново бламираха президентското вето: Промените в Изборния кодекс са приети

Ветото на президента Румен Радев върху смесеното гласуване с бюлетини и с машини на предстоящия парламентарен вот падна след близо 3 ча...

В крайна сметка депутатите избраха Андреев за шеф на ЦИК, но ДПС отказаха да гласуват, а БСП бяха “против”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com