"Създава се хаос и напрежение": ЦИК за последен път отхвърли машинния вот на местните избори

8223
Снимки: Ивайло Илиев/Actualno.com

Окончателно Централната избирателна комисия (ЦИК) за пореден и път отказа да върне обратно машинното гласуване на местни вот на 29 октомври.

По време на своето редовно заседание в деня за размисъл, 27 октомври, комисията започна своята работа с дневен ред от три точки, включващи разглеждането на жалби, сигнали и административни преписки, както и детайли около разяснителната кампания.

Още в началото на заседанието обаче постъпи предложение като точка първа да бъде гласувана отмяната на скандалното решение 2819-МИ от 27 октомври - именно с него машините за гласуване бяха елиминирани от изборния процес. Предложнието бе на Любомир Георгиев - един от двамата членове на ЦИК, който, заедно със Цветозар Томов, гласуваха против отмяната на възможността за гласуване с машини.

Още: "ДАНС и ЦИК с политическа акция по олигархична поръчка": Внасят иск за касиране на изборите, ако не се върнат машините

След проведено гласуване председателят на ЦИК Камелия Нейкова оповести, че в подкрепа на предложението са гласували трима дущи (Елка Стоянова, Цветозар Томов и Любомир Георгиев), а против него са останалите 12 членове на ЦИК. Така точката дори не бе включена в дневния ред.

"Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, по който да запазим авторитета на Централната избирателна комисия в обществото", каза Цветозар Томов.

Любомир Георгиев мотивира предложението си да се преосмисли вчерашното решение на ЦИК с това, че Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува късно снощи решение, с което се удостоверява годността на устройствата за гласуване.

Да си го обжалват във ВАС

"Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС)", припомни главният секретар на ЦИК Севинч Солакова. Тя коментира още, че стабилността на актовете на комисията е основен приоритет в нейната работа. Припомняме, че срещу въпросното решение на ЦИК вече има подадена жалба именно във ВАС.

Проблемът обаче дойде като информация от самия съд - оказа се, че кадровиците няма да успеят да разгледат жалбите в рамките на съботния ден, а чак в понеделник. На практика това създаде правен хаос и доведе до безпрецедентна ситуация няколко часа преди вота.

"Като орган за управление на изборите сме призвани да внасяме последователност, стабилност и спокойствие във всички избиратели с цел утре да се проведат честни и прозрачни избори", допълни Йорданка Ганчева, член на ЦИК. Тя коментира, че би се създало "хаос и напрежение" в работата на органа относно местния вот.

Още: Премиерът обяви за незаконен доклада на ДАНС за машинния вот (ВИДЕО)

Момент за историята

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков изрази остро възмущението си от работата на изборния орган:

"Сигурен съм, че събитията от днес и вчера ще се изучават след години в учебниците като действия, които са пример за активно мероприятие", подчерта министър-председателят и се обърна с призив към ЦИК да възстановят машинното гласуване. Денков изрази готовност, че при промяна на решението МВР ще достави машините навреме в изборните секции.

Още: Протестът ДАНСwithme23: Сблъсъци между протестиращи и полиция (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика