Таяни поиска от София Европа да играе по-сериозна роля в света

1637
Таяни поиска от София Европа да играе по-сериозна роля в света
Снимка: Getty Images/Guliver

"Мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята ѝ не може да бъде маргинална". Това заяви на пресконференция в Министерски съвет председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на официална визита в София.

Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия изток. Ние представляваме 500 000 млн. европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията. Европа има право на външна политика. Гласът на Европа трябва да се чува и за това, което се случва в Африка, поясни още Таяни.

Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие", заяви Таяни. "Ние сме готови да работим с българското председателство. Получихме отговор по всички въпроси. Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидатки, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. Разговаряхме за инициативите на ЕП. Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите 6 месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни“, коментира Таяни.

Искам да благодаря на Бойко Борисов и неговото правителство за начина, по който ни приеха. Политическите разговори са много важни. Но тъй като съм италианец, за мен гостоприемството е повод за голяма радост. Тук в София се чувстваме като у дома си. Приемът не беше формален, а дружески. Големите споразумения се постигат само когато имаме лични отношения, близки отношения, каза в заключение председателят на ЕП.

Борисов пред Таяни: Неслучайно българският народ продължава да вярва в ЕС

За нас е голяма чест да сте тук. България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, точно обратното. Това заяви прем...

"Оптимист съм за българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни.„Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза още Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Трябва да се гарантират външните граници на Европейския съюз. Нашата дипломация, нашите лидери на Европа трябва да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически цели за света. С Турция трябва да сме в добри отношения. Турция е най-големият защитник на НАТО по южния фланг, стана ясно още от думите на Борисов, който коментира още ситуацията в Сирия и климатичните промени пред председателя на ЕП.

Снимки: Facebook Бойко Борисов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика