Татяна Дончева: От 2005 година насам мафията влезе в държавата

4157
Татяна Дончева: От 2005 година насам мафията влезе в държавата
Снимка: Движение 21

Нека не бързаме, да караме полека. Има начин как да се извърши кандидатура. Да не забравяме, че бързата кучка слепи ги ражда. Така Татяна Дончева коментира новината, че ще се кандидатира за президент на България.

След 2009 година стана очевидно, че сме в имитация на държава. От 2005 година се дадоха сериозни властови позиции на мафията. Преди това мутрите и мафията трябваше да се договарят с партиите, но след това те влязоха директно във властта, смята Дончева. И даде пример с Пламен Орешарски и как са му натресли определени министри. Дончева добави, че сега поведението на част от партиите в Реформаторския блок също сочи за подобно нещо.

Дончева: 25 години след началото на прехода не сме в нашата държава, а в нейна имитация

Трябва да си дадем сметка, че 25 години след началото на прехода сме се оказали не в нашата държава, а в нейна имитация. Това заяви в д...

Никога не можеш да кажеш, че всеки човек на висок пост е част от мафията или че всяка партия е част от мафията. Въпросът обаче е КОЙ дава насока – когато сведеш правителството до разпределител на обществени поръчки и отвреме-навреме да отстрелваш някой „Агромах”, за да си решиш вътрешни проблеми, това е имитация, смята Дончева. Хора като Пеевски и Кръстева са получили много възможности, за да си тръгнат просто така.

Относно аспекта „мафия – държава” лидерът на Движение 21 посочи две фази – буксуваща икономика и отровен бизнес климат. Получава се така, че фирмите, приближени до правителството, вземат обществените поръчки, а останалите биват изтиквани и удряни, ако се налага до пълен срив, каза Дончева. Забранено е на премиера и на министри, на които не им е работа, да спират обществени поръчки. Затова назначаваш независима комисия за оценка при обществените поръчки – за точно и еднакво третиране на всички, което и Движение 21 иска, заяви бившият червен депутат.

По скандала с ДАИ Дончева беше категорична – дребни цаци, които не са се отчели.

Татяна Дончева разкритикува и подготвяния антикорупционен закон на Меглена Кунева. Според нея с този закон се вменява виновност и презумпцията за невинност се преобръща на 180 градуса. Знаете какво се случи с тефтерчетата на Филип Златанов, припомни Дончева, като добави, че с новия закон ще се блокира цялото имущество на някого т.е. далеч повече, отколкото евентуално може да е съгрешил някой. Законът на Кунева е направен върху няколко действащи закона – защо не се види практиката на тези норми и не се види кой кого преследва с тях? В тези закони е порочно самото целеполагане – кой трябва да бъде преследван всъщност, подчерта Дончева. В Брюксел могат да продадат новия антикорупционен закон, но в България ще има само мракобесие – да се гонят дребни риби в сивата икономика и да се удрят противници, ако не са достатъчно сръчни, каза лидерът на Движение 21.

Дончева за Кунева: брюкселска възпитаничка, за Захариева: пример за политическа биография

Антикорупционният закон на Меглена Кунева е компилация от 3 други закона, всеки от които е с трагична практика до момента. Товакоментир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика