Томислав Дончев: Спрени оперативни програми не значи, че в тях има престъпления

1663
Томислав Дончев: Спрени оперативни програми не значи, че в тях има престъпления
Снимка: БГНЕС

Това че има спрени оперативни програми, не означава, че в тях има нарушения – това се прави, когато има съмнения. След 2 седмици влиза в сила новият закон за обществените поръчки и той ще определи новите правила, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Оперативните програми отскоро са във фокуса на общественото внимание, подчерта той. По-рано също са спирани, но това не е влизало в обсъждане или дебат. Сега целта е грешките да се откриват още в началото, обясни вицепремиерът. Спрените оперативни програми сега трябва да бъдат реализирани отново, и ако има дефект, той да бъде отстранен, още повече, че след 2 седмици влиза новият закон и той ще определи правилата, заяви той.

Спирането на обществени поръчки не е заради недостиг на средства в държавата, обясни Дончев

"Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори ...

Според него целта на оперативните програми е с по-малко пари да се получи добро качество, това означавало, че си добър стопанин. Важно е да има достатъчно оферти на пазара, а не да се задоволим само с един - два. Най-често проблемът бил с неспазването на правилата, а не със самите правила, уточни още той пред БНТ.

След 15 април, когато влиза новият закон за оперативните програми ще има повече конкуренция – самите правила на новия закон предполагат да има повече конкуренция, каза Дончев. „В малко по-дълъг хоризонт – по-добра система за контрол – там фокусирахме вниманието – да хващаме грешките в движение. Централните органи за възлагане – разширяваме функциите и асортимента. Една централна процедура с участие на много участници получава по-ниска цена”, коментира още Дончев.

За финансирането на телевизии чрез реклами с пари по оперативни програми Дончев поясни, че във всяка оперативна програма има средства за публичност – „целта е преди да тръгне поръчката да информираме гражданите какво се случва с техните пари и с парите на европейските данъкоплатци”.

„В последните месеци се трупа напрежение по начина, по който се финансират телевизиите и радиата. За начинът, по който се закупува време в телевизиите, се говори, че видите ли властта си купувала медиен комфорт – това в никакъв случай не е вярно”, каза вицепремиерът. Той препрати решаването на проблема да стане с дебат, в който да участват и телевизиите – да се обсъжда как ще се изхарчат парите. Докато не приключи този дебат и докато няма консенсус мораториумът върху средствата за реклама ще е в сила, увери Дончев.

НДК няма задължения, увери Дончев

Националният дворец на културата (НДК) няма финансови затруднения или задължения. Това увери вицепремиерът Томислав Дончев по време ред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com