Тошко Йорданов: Няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент

11746
Тошко Йорданов: Няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент
Снимка: БГНЕС

Сценаристът от „Шоуто на Слави" Тошко Йорданов отрече вероятността инициативата им за референдум да прерасне в политическа партия.

„Не сме казвали никога, че ще ставаме партия. Политически амбиции имаме дотолкова, доколкото занимавайки се с референдума, правим реална политика. Няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент. Ако има някой много готин мажоритарен кандидат, що пък да не кажем - той е готин. Но това не означава, че ще го издигнем ", каза Йорданов пред телевизия BiT.

В четвъртък депутатите приеха референдума, иницииран от „Шоуто на Слави", без редакция на предложените шест въпроса.

„Аз принципно го подкрепих, защото трябва да има референдум. Ситуацията, в която сме след 25 години демокрация поради липсата на референдуми, е такава, каквато е, и гражданите не са доволни от политиците. Затова трябва да се разчупи моделът и да се пробва нещо различно. Въпреки че бих гласувал с „не" на много от въпросите, важно е да имаме право и гражданите да направят своя избор", каза депутатът Корман Исмаилов.

"Не е вярно, че въпросът за намаляването на депутатите е от компетенцията на Велико народно събрание, защото не засяга промяна на държавното устройство. Като изключим бюджетните съкращения. При по-малък брой депутати, да станеш депутат ще бъде доста по-трудно. Той ще трябва да убеди по-голяма група хора в собствените си качества, т.е. тези 120 ще бъдат много по-качествени хора", отбеляза Йорданов.

Радан Кънев сравни Слави Трифонов с Марин Льо Пен

Интересен паралел между шоумена Слави Трифонов и някои европейски политически лидери направи председателят на ДСБ Радан Кънев в профила...

Корман Исмаилов посочи, че провеждането на национално допитване поне ще провокира дебат по всеки един въпрос: „Зависи в каква комбинация ще бъдат одобрени или отхвърлени въпросите, това ще даде различни ефекти, защото връзките са различни", допълни той.

„Ако хората преценят, ще гласуват с „не". Вбесява ни, че никой не пита българите", категоричен е Йорданов.

По повод въпроса за партийната субсидия, той отбеляза, че е абсурд и цинизъм „най-бедната държава да има най-високата субсидия".

Сценаристът коментира и въпроса, засягащ задължителното гласуване, като отбеляза, че избирателят има и права, но и задължения. По думите му в държави, в които липсва легитимност на властта, задължителното гласуване е лекарство срещу контролирания и купен вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика