Трайков удари здраво Калфин по темите "Русия" и "прокуратура"

10262
Трайков удари здраво Калфин по темите "Русия" и "прокуратура"
Снимка: БГНЕС

Кой е по-достоен да стане президент – в телевизионен дебат това демонстрираха двама от общо 21 кандидати за български държавен глава. Сили пред българските граждани премериха кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков и кандидатът на АБВ Ивайло Калфин.

Като тема, по която би се намесил веднага, ако стане президент, Ивайло Калфин посочи темата с бежанците и особено как Афганистан ще приеме обратно своите граждани, мигрирали към Европа. Тук трябва работа с Европейската комисия, защото това е задача на външата политика и държавният глава има пряко отношение, каза Калфин. По тази тема Трайчо Трайков изведе друг аспект – защо позволяваме каналджийската мафия да работи? Ще се фокусирам в тази насока, бежанската криза не е само външнополитически проблем, подчерта той пред Нова телевизия.

СЕМ: Предизборната кампания до момента не е особено динамична

Предизборната кампания до момента не е особено динамична, отчита междинен доклад на Съвета за електронни медии. Това отбеляза на днеш...

Подобно на предишни тези, изказани от лидера на АБВ Георги Първанов, Ивайло Калфин заговори за обществен дебат върху Конституцията и структурата на държавата. На конкретен въпрос за президентските правомощия, Калфин поиска законодателна инициатива за президента и ветото му да се отхвърля от парламента с квалифицирано мнозинство. Правомощията на президента сега са напълно достатъчни, ако се използват изцяло. Президентът не си е ползвал законодателната инициатива досега – ако съм президент, бих предложил преструктуриране на ВСС, отвърна Трайчо Трайков.

Категорично скандалът „Яневагейт” трябва да е тема на държавните институции, в случая прокуратурата и да има разследване. Нещо не е наред с прокуратурата – смятам, че реформата в съдебната система трябва да засегне държавното обвинение. Главният прокурор не се отчита пред никого, изтъкна Трайков. Калфин го подкрепи за реформата, като обаче посочи, че колкото и да се променят законите, резултатите от работата на прокуратурата не се виждат. Г-н Калфин е експерт, но нека си спомни, че АБВ внесе орязванията в съдебната реформа, които я опраскаха в полза на Цацаров, отвърна Трайков.

Неудобни въпроси – един срещу друг

Първият въпрос на Трайчо Трайков към Калфин беше какво му е отношението и оценката на заменките по времето на Сергей Станишев. След като нямаше глоби от ЕК по темата, не виждам защо имаше толкова „плашене” по темата, беше отговорът на Калфин. Вторият въпрос на Трайков беше Крим на коя държава е. Калфин така и не призна, че полуостровът е на Украйна и е анексиран в противовес на действащ договор.

Първият въпрос на Калфин пък беше какво ще направи Трайков по отношение на правителството и по-точно на Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Николай Ненчев, ако стане президент. Това зависи от Бойко Борисов, беше отговорът на Трайков, за когото най-важното е да спечели изборите. Вторият въпрос беше какво трябва да направи България на Балканите. България трябва да направи така, че в Македония да има пробългарски настроен политически елит – очевидно комунистите и Държавна сигурност се провалиха, каза Трайков, визирайки и Георги Първанов като президент на България за два мандата.

По-добре е Борисов да слуша мен, отколкото Цачева него, смята Трайков

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира освобождаването на тримата министри Румен Овчаров, Петър Димитр...

Външна политика

Относно външнополитическата ориентация на България, Ивайло Калфин счита, че трябва да сме по-активни в НАТО и ЕС, но имаме интерес от стратегически отношения с Русия. Няма тема за избор между Русия и Запада, категоричен беше кандидатът на АБВ.

С г-н Калфин сме твърде различни в това отношение. България не е между Русия и Европа, между Русия и Турция – България е Европа. Когато има напрежение в Черноморския регион, не трябва да си заравяме главата, заяви Трайков. Калфин обаче контрира, че Росен Плевнелиев е помогнал за създаване на напрежение с идеята за черноморска флотилия срещу Русия, която била идея на Турция. Тогава да свалим руски бомбардировач и да станем после приятели с Турция, да правим големи проекти, отвърна Трайков. Оказа се, че Турция има очевидни икономически интереси, които в България ги неглижирахме заради политически и идеологически интереси. Русия предложи „Турски поток” – уникално неизгодна сделка, само за да може Путин да покаже на „лошия” Запад, че има съюзници. Транзитен газопровод за Европа „Турски поток” няма да има, можем да го запишем, сигурен беше Трайков.

Трайчо Трайков нападна Калфин за т.нар. Голям енергиен шлем. Началникът ви подписа споразумение в пиано бара, каза той, визирайки договорката за „Южен поток”. Щяхме да плащаме глоби заради нарушение на европейското законодателство и да не печелим от транзит, счита Трайков. Калфин пък възрази, че споразумението, подписано между Първанов и Лавров е подписано официално и случаят е пример как някой европейски чиновник идва, казва нещо и български министър му вярва.

По темата „генерален секретар на ООН” Калфин каза, че сме сблъскали по безумен начин Ирина Бокова и Кристалина Георгиева и сме разчистили пътя на трета страна. България стана смешна, защото се поддаде на бруталния натиск на г-н Първанов за кандидатурата на Бокова, отговори Трайков.

И Трайков, и Каракачанов се обявиха за защита на границата ни, дори със сила

Българската граница трябва да се охранява на всяка цена - включително и с репресивни мерки. Около тази позиция се обединиха Трайчо Тра...

Вътрешна политика

Никога не съм бил член на политическа партия, подкрепян съм от широка част от гражданското общество, изтъкна Трайков. Той отказа „да се обяснява” за Реформаторския блок, защото не се Не виждам защо да е лошо да си политик, когато кандидатстваш за политически постове, отговори Калфин, според когото президентът не трябва да създава напрежение в правителството.

Мен ме освободиха заради изнудване на Русия, вас ви освободиха като част от изнудването на Русия, изтъкна Трайчо Трайков. Точно за половин ден всички представители на АБВ излязоха от властта, за разлика от Реформаторския блок, където не знаем кой кой е, отвърна Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика