Трима министри на ИТН напуснаха заседанието на МС заради спор за бюджета

5160
Трима министри на ИТН напуснаха заседанието на МС заради спор за бюджета
Снимка: БГНЕС

Министрите на „Има такъв народ” напуснаха преждевременно заседанието на Министерски съвет в сряда заради напрежение около актуализацията на бюджета, предадоха bTV, Нова ТВ и БНТ.

На днешното заседание кабинетът трябваше да приеме обновения бюджет, който да влезе в сила от 1 юли и да включва всички антиинфлационни мерки. След това актуализацията е планирана да влезе за гласуване в Народното събрание.

По информация на "По света и у нас" четиримата министри от квотата на "Има такъв народ" в правителството са напуснали днешното заседание на кабинета.
Причината - искане на външния министър Теодора Генчовска за повече пари за заплати във ведомството.
Вицепремиерът Гроздан Караджов, зам.-енергийният министър и спортният Радостин Василев са излезли заедно с Генчовска и според информацията на "По света и у нас" са се отправили към парламента.

По информация на "По света и у нас" - трима от министрите от квотата на "Има такъв народ" в правителството са напуснали заседанието заради искане на външния министър Теодора Генчовска за повече пари за заплати във ведомството.

bTV съобщава, че по неофициална информация причината е, че министрите на ИТН не са останали доволни от финалния вариант на бюджета. Според регионалния министър Гроздан Караджов средствата за пътища били недостатъчни, а за други ведомства не били предвидени пари.

Вицепремиерът Караджов и спортният министър Радостин Василев са излезли заедно с Генчовска и според информацията на БНТ са се отправили към парламента. Заместникът на енергийния министър Александър Николов (който не присъства на заседанието) е останал.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са били против да се увеличава още бюджетният дефицит с допълнителни разходи. Актуализацията ще бъде обсъдена отново на коалиционен съвет довечера.

Председателят на Бюджетната комисия от ИТН Любомир Каримански заяви, че напускането на министрите на "Има такъв народ" е тяхно право, "след като нищо не им е одобрено".

В неделя той каза, че "почти нито една идея на "Има такъв народ“ не е реализирана в актуализацията на бюджета така, както е предложена". Вчера, след коалиционен съвет за бюджета, Каримански заяви, че предложенията на партията му ще подлежат на допълнителни обсъждания, които най-вероятно ще стигнат до периода между първо и второ четене.

Нови идеи от ДБ за бюджета: Държавата да финансира карти за транспорт и детски градини в София

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ обяви, че част от мерките на коалицията, които тя настоява да се включат в актуали...

ОЩЕ: Каримански: Нито една идея на ИТН не е реализирана в актуализацията на бюджета

В началото на заседанието днес Кирил Петков заяви, че в този вариант на актуализацията се отделят 2 милиарда лева за безпрецедентни мерки. "Те не са проинфлационни – крайният дефицит остава 4,1%. Не харчим повече пари, а ги даваме на правилните хора, на най-нуждаещите се", каза премиерът.

Междувременно председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обясни, че още при приемането на коалиционното споразумение е уточнено, че увеличаването на заплатите във ведомствата ще става след промяна на устройствените правилници на министерствата и оптимизиране на състава и дейността им. За административни реформи в бюджета са заделени 300 милиона лева.

"Сега министерствата трябва да си свършат работата, за да могат тези средства да бъдат освободени и да отидат за увеличаване на заплатите там, където е оптимизирана дейността на различните ведомства", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com