Турският елемент в изборите - всички го признават, ефективно лечение изглежда няма

2157
Турският елемент в изборите - всички го признават, ефективно лечение изглежда няма
Снимка: actualno.com

България е длъжна да има добри отношения с Турция, но това е двустранен процес. Всички опити за намеса на Анкара във вътршените работи на България са недопустими. Това заяви бившият вицепремиер и кандидат за депутат на ГЕРБ Томислав Дончев, който подчерта, че турски граждани с право на глас в България трябва да си упражнят правото, но не и да им се влияе.

Доста балансирано по темата "Турция" се изказа представителят на БСП Валери Жаблянов, който констатира очевидното – че заиграването с турското малцинство у нас води винаги до проблеми. Жаблянов обаче обяви, че счита, че нашите действия срещу турския посланик Сюлейман Гьокче са били много меки – както на служебното правителство, така и на второто правителство на Бойко Борисов. Борисов допусна тази двусмислена политика спрямо Ердоган и той трябва да си носи последствията, заяви Жаблянов пред Нова телевизия. Томислав Дончев му отвърна иронично, че явно каквото има да се случва, отговорността все ще е на ГЕРБ.

Вижте какви са цените в първия ден на бензиностанцията на Марешки в София*

Бизнecмeнът и лидер на партия ВОЛЯ Beceлин Mapeшĸи посети за пръв път отворилата вчера бензиностанция от неговата верига в София, преда...

Същевременно представителят на ВМРО Ангел Джамбазки директно поиска обявяването на турския посланик Сюлейман Гьокче за „персона нон грата” и заплаши, че ще има блокада на границата с Турция. Звучи много мъжки – такива неща правих като студент трети-четвърти курс, коментира Дончев темата с блокадата, а Джамбазки не се съгласи и обяви, че вече има усилена подготовка за докарване на автобуси с изселници, както и плащания, и даде за пример конфискуваните пакети с храна с емблемата на ДОСТ.

На директен въпрос трябва ли да има двойно гражданство, Джамбазки обаче отговори, че това би бил лесен въпрос, ако нямало българи в Македония. Валери Жаблянов пък видя проблем в Изборния кодекс, защото имало проект в чужбина да се гласува само в дипломатически представителства на България, но „Патриотичният фронт” се разколебал и се стигнало до ограничението най-много 35 секции в страни извън ЕС.

Интересен факт е, че Валери Жаблянов обяви доходите за "най-големия провал на всички правителства". Минималната пенсия трябва да е над прага на бедност - той сега е 314 лева, това е условието на "Обединени патриоти" за влизане в бъдещо управление, заяви Ангел Джамбазки. Преди държавата да даде, от кого взема, постави основният въпрос Дончев, а Джамбазки заяви - от санирането. Санирането трябва да е лична отговорност на всеки гражданин, добави "патриотът". Жаблянов обяви, че досега само БСП е преизчислявала пенсии, а Дончев отвърна, че след това други управления плащат такива изчисления. ГЕРБ не предвижда да увеличава данъците, подчерта още Дончев, според когото някои от мерките на БСП предвиждат "драстично увеличение на данъците". Данъците растат заедно с доходите и са стимул в икономиката, отвърна Жаблянов, който постави тезата на БСП - различни данъци за различни неща и доходи. Ангел Джамбазки пък заяви, че патриотите не искат вдигане на данъци.

Бъдещият парламент

МВР открива линия за сигнали за изборни нарушения

МВР открива линия за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На...

Същевременно Джамбазки обясни, че няма как отсега да се говори с кого "Обединени патриоти" ще се коалира. Той само повтори, че с етнически партии "Обединени патриоти" няма да влезе в една коалиция. Томислав Дончев пък подчерта, че трябва да се престане да се мисли в аритметични мнозинства – съгласие трябва да има в общи принципи, по думите му. Той посочи, че за ГЕРБ е възможно да взаимодейства с "Обединени патриоти" и Реформаторския блок. Валери Жаблянов коментира само, че заради недоверието към предишните управляващи т.е. ГЕРБ, Реформаторския блок и „Обединени патриоти” се е стигнало до извънредни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика