Украинският посланик: България помогна директно и индиректно

2591
Украинският посланик: България помогна директно и индиректно
Снимка: БГНЕС

Няма мир в Украйна в последната година. Русия разрушава и продължава инфраструктура и жилища, убива граждани. Цели да унищожи Украйна и народа. Това продължава в интензивни мащаби. Това заяви посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко в ефира на БНТ.

По думите му мирът означава победа за Украйна. И добави, че това ще стане, когато всички руски войски бъдат изтласкани от Украйна, включително Крим и Донбас.

Мирът означава победа на Украйна в тази варварска империалистическа война

Това заяви украинският посланик Виталий Москаленко, чийто мандат в България вече изтича. Украинският посланик: България помогна директ...

Москаленко заяви, че България е помага директно и индиректно.

"Ние бихме искали по-ефективна помощ от България и от други страни. България от самото начало на тази инвазия заема позиция, която е дружествена по отношение на Украйна. Важно за мен и Украйна е, че България осъществи военна, хуманитарна, политическа и финансова помощ. Да не говорим за помощта за бежанците. България предостави всеобхватна помощ. И директна и индиректна, и през трети страни. България от самото начало и досега предоставя тази помощ, която е в нейните сили и възможности. Украйна проявява интерес към различни снаряди, които се произвеждат в България. Украйна все още има необходимост от тези муниции. България е много важен съюзник и сътрудник, която помага на Украйна, подчерта още Москаленко.

Посланик Москаленко заяви, че не може да каже в какви количества и дали е била ремонтирана украинска техника у нас. Той говори за снарядите 122 милиметра и 152 милиметра и че България е един от най-големите производители в Европа. Украйна има нужда от тях, каза той и добави: Тази пратка, предопределена с решението на парламента за военна помощ, е била доставена седмица-две по-късно. Каза и, че не може да посочи в конкретика дали и колко военна техника е била ремонтирана в България: "Доколкото си спомням, е имало сериозно намерение да бъдат ремонтирани 50 македонски танка, които е трябвало да бъдат изпратени в Украйна. Те са се намирали в доста разглобено състояние и идеята е била тази техника да бъде реновирана на българска територия".

Посланикът каза и друго: Знам, че от самото начало на войната има предпоставки за внос на гориво в Украйна от страна на България, за което сме много благодарни.

Русия едва ли (ще) признава загуба на бойното поле. Важно е ние да си върнем нашите територии. Може да има и дълга война, за да бъде завършена трябва Украйна да победи. Това трябва да стане с помощта на въоръжение, които да получим повече и в големи количества. Аз пристигнах в България от бойното поле. Още през 2014 г. Русия започна война в Украйна, когато си присвои Крим. Русия окупира част от украинската територия - Крим после части на Донецк и Луганск. Продължаваше да води военни действия с цел да завладее територии, отбеляза още посланикът на Украйна.

Мирът означава победа на Украйна в тази варварска империалистическа война

Това заяви украинският посланик Виталий Москаленко, чийто мандат в България вече изтича. Украинският посланик: България помогна директ...

Според него евентуално поражение на Украйна ще свидетелства, че агресивните планове на Путин ще бъдат продължени. Посланик Москаленко сравни действията на руския президент с тези на Хитлер преди 80 години.

Украинският посланик у нас посочи, че около 4 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната. “Вътрешните преместени лица са двойно повече. Тази варварска война предопредели тези масови премествания, които оказват влияние на цяла Европа”, допълни той.

По отношение на влизането на Украйна в ЕС и НАТО, Москаленко бе категоричен: Има сериозно желание и жизнена необходимост Украйна да стане част от ЕС и НАТО. Ние искаме още вчера, но ситуацията не е толкова еднозначна. Искаме това да стане част по-скоро. Надяваме се, че България ще продължи да ни подкрепя по пътя към евроинтеграция.

Москаленко коментира и края на мандата си като украински посланик у нас: "Аз доста отдавна съм свързан с България. Имам внук, българин. За мен съществуват няколко варианта след края на мандата ми тук. Това зависи от необходимостта да бъда там и да бъда полезен".

ОЩЕ: Die Welt: Как България тайно спаси Украйна - Новини от Actualno

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика