Управляващата коалиция ще контролира повечето комисии в парламента. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" негодуват

12188
Управляващата коалиция ще контролира повечето комисии в парламента. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" негодуват
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра състава на част от общо 24-те постоянни комисии, които ще има в парламента. Дебатите предизвикаха сериозно напрежение между управляващите и опозиция. Причината - разпределението на председателските места между депутати от управляващото мнозинство. Стигна се до там, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се отказаха от първоначално предвидени за тях председателски места.

По време на дебатите първи излезе на трибуната Хамид Хамид от ДПС, който каза, че едва днес сутринта от движението научили, че техен колега ще оглави комисията по труда. "Вие се отнесохте толкова пренебрежително към парламентарната група на ДПС. Няма как да приемем някой да взема решения вместо нас", каза той и се оплака, че управляващите се държат с опозицията по-лошо от ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС също заяви, че тяхната парламентарна група не са консултирани за председателското място, което ще получат – на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Той определи тази позиция като синекурна и предположи, че четворната коалиция я дава, защото тази комисия не контролира нито едно министерство.

От "Възраждане" се отказаха от председателския пост в спортната комисия. Мотивите им бяха същите като тези на ДПС – не били потърсени за тяхното мнение.

Финалното разпределение

Според днешното разпределение Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ", ще бъде председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси. За заместници на Каримански бяха избрани Венко Сабрутев от ПП, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Румен Гечев от БСП.

Изненадващо начело на комисията по конституционни въпроси ще застане Милен Матеев от "Продължаваме промяната". Очакваше се, че важната комисия, която ще се занимава с правосъдната реформа, да бъде оглавена от по-опитен правист. Матеев е завършил магистратура по "Право" в Софийски университет. От 2000-та година работи като нотариус в град Дряново. Матеев е бил зам.-председател на Апелативна Колегия във Велико Търново към Нотариалната Камара на България за два мандата. Зам.-председатели в правната комисия ще са Андрей Михайлов от ИТН, Атанас Славов от ДБ, Анна Александрова от ГЕРБ, както и Филип Попов от БСП.

Мартин Димитров от "Демократична България" ще ръководи комисията по икономическа политика. Тази по енергетика отива в ръцете на Радослав Рибарски, който в момента води работата на временната комисия за енергийната криза. От ГЕРБ-СДС поискаха Рибарски да освободи този пост, но управляващите подминаха настояването им с мълчание.

Председател на комисията по регионална политика ще бъде Настимир Ананиев от ПП, а ръководителят на комисията по външните работи отново е кадър на ПП - Венцислава Любенова. Нейни заместници ще са Атанас Михнев от ПП, Екатерина Захариева от ГЕРБ, Станислав Атанасов от ДПС и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Ирена Анастасова от БСП стана председател на комисията по образование, а един от заместниците ѝ е рапърът Хросто Петров, по-известен като Ицо Хазарта. 

Социалистът Манол Генов бе избран за шеф на комисията по околна среда и водите в парламента, а транспортната комисия поема Борислав Гуцанов от БСП.

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще се води от Кирил Симеонов от ИТН. Съпартиецът му Пламен Абровски ще ръководи комисията по земеделие.

Избора на председателя на комисията по вътрешна сигурност качи напрежението между коалиционните партньори. Как беше избран той - четете тук.

Преди Коледа депутатите създават комисиите в парламента

След леко разместване депутатите приеха програма за последните два работни дни преди празниците. В приетия дневен ред са включени прое...

Комисията за контрол над службите за сигурност и СРС-тата ще се председателства на ротационен принцип от всяка от формациите за по една парламентарна сесия. Първи щеф на комисията ще е Калоян Икономов от ПП, след него Десислава Атанасова от ГЕРБ, после Хамид Хамид от ДПС, Филип Попов от БСП, Николай Радулов от ИТН, Иван Димитров от ДБ и Николай Дренчев от "Възраждане".

След като ДПС отказа да ръководи социалната комисия, от ДБ предложиха Елисавета Белобрадова. Стигна до почивка, в която управляващите да се разберат, а след нея ДБ оттегли кандидатурата на Белобрадова, а за поста бе избран Искрен Арабаджбиев от ПП.

От "Възраждане" поискаха председателят им Костадин Костадинов да стане председател на комисията за българите в чужбина. След кратък спор обаче постът отиде при Антоанета Цонева от "Демократична България".

За председател на комисията по култура и медии бе избран Тошко Йорданов, а Драгомир Стойнев от БСП стана председател на комисията по европейски въпроси. Атанас Зафиров, също от БСП, поема лидерската позиция в комисията по отбрана.

Комисия по превенция и противодействие с корупцията пое Михал Камбарев от "Продължаваме промяната", а тази по туризъм съпартиецът му Илин Димитров. Бившият ресорен министър Николина Ангелкова от ГЕРБ и Елин Димитров от БСП ще са зам.-председатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика