Управляващи и опозиция забравиха, че щяха да се съобразят с референдума

5094
Управляващи и опозиция забравиха, че щяха да се съобразят с референдума
Снимка: Фотограф: Жоро Манолов

И управляващи, и опозиция забравиха клетвите си, че ще се съобразят с волята на хората след референдума, иницииран от водещия Слави Трифонов и екипа му.

Такава е равносметката година след допитването, което не повлия по никакъв начин на избирателната система - тя си остана пропорционална, а партийната субсидия все така е 11 лв. на глас.

Слави пак се обясни в "любов" към издателя на ПИК - заради здравния министър

Старата любов ръжда не хваща - тази народна мъдрост се претвори в поредния пост на Слави Трифонов по актуален, в случая политически, пр...

13 000 гласа недостигнаха за задължителност на резултата от допитването, но вотът бе мощно в полза на мажоритарен избор на депутати в два тура и 1 лв. партийна субсидия. Пожелаха ги 2.5 млн. българи, припомня в. "Сега".

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов многократно е излизал с противоположни позиции за избирателната система и партийното финансиране, но последно заяви, че ще се съобрази с референдума . "Народът го иска", аргументира се той през януари т.г. в предизборен период. Дори изчисли бъдещата субсидия на "5-6 лв." за глас.

Малко след структурирането на сегашния парламент ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарен вот, а чрез преходните и заключителните разпоредби предложи изменение в държавния бюджет за 2017 г., с което субсидията ставаше 1 лв. Идеите стигнаха до пленарна зала, но мнозинство не бе събрано, защото БСП, "Обединените патриоти" и ДПС гласуваха против. От изявления на представители на ГЕРБ впоследствие стана ясно, че смятат казуса за приключен с отхвърлянето на проекта им. Нищо не пречи обаче субсидията да бъде намалена със закона за държавния бюджет за 2018 г. Темата въобще не бе повдигната при внасянето и обсъждането му сега. Записано е партийно финансиране от 11 лв. за глас.

БСП многократно след референдума обеща да внесе законопроект за смесена избирателна система. През лятото идеята бе подкрепена от националния съвет на партията, но документът така и не бе депозиран в деловодството на Народното събрание.

Слави предложи партийните субсидии да се събират с есемеси

"Току-що гледах по Новините, че има обявен телефон, на който чрез есемеси се събират дарения за пострадалите от дъжда в Бургаско. И Иво...

По неофициална информация на изданието причината е разнобой в самите партийни редици - и при дебата в националния съвет, и после на различни заседания е имало големи пререкания. "Проектът е готов, въпрос на политическо решение е кога да бъде внесен", заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика