Управляващите може да прекратят работата на Комисията по досиетата

35674
Управляващите може да прекратят работата на Комисията по досиетата
Снимка: БГНЕС

Да бъде закрита или да не бъде закрита Комисията по досиетата – този въпрос изникна на дневен ред в парламента и беше коментиран от премиера Пламен Орешарски в кулоарите на Народното събрание.

Според Орешарски комисията ще бъде закрита едва след като си свърши работата си. Той посочи, че комисията вече е отворила почти всички досиета. Когато свърши, ще спре да съществува, каза премиерът.

Тренчев поиска досиетата на кандидат-епископите

Състоянието на църквата е ужасяващо. В Гърция има 24 000 свещенослужители, в Македония са 5000, а у нас са под 1000. Това заяви лидерът...

"Аз не възприемам тази комисия като вечна, а като комисия с определена задача. Тази комисия има задача, която не е безгранична във времето. Когато свърши своята работа, не виждам основание за съществуването й. След известен период от време – например 20 години – кого всъщност ще проверява тази комисия? Родените по днешно време?”, посочи Орешарски пред Mediapool.

Не на същото мнение обаче е председателят на Комисията по вътрешните работи към парламента Атанас Мерджанов, който е депутат от БСП. Според него Комисията по досиетата вече разделя обществото с отварянето на досиета. По закон обаче, Комисията по досиетата е длъжна преди избори да проверява кандидатите за депутати, кметове, общински съветници, президенти, както и членовете на правителството, на политическите кабинети и др.

Същевременно председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов посочи, че ако всичко е наред, подопечната му институция ще свърши да работи най-късно до две години. Това зависи обаче и от необходимата за целта информация т.е. документите, които се предоставят от различните институции. Костадинов обаче вече каза, че от БСП се опитват да пречат на работата на комисията и търсят начин да я закрият.

Вчера, в предаването „Лице в лице” на bTV, трима бивши разузнавачи – Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запада, Симеон Симеонов и Юлий Гергов, поискаха комисията да се закрие. Това съвпадна с опити на БСП да забрани да се разкрива информация за висши кадри на ДС, свързани с разузнаването. Разузнавачите посочиха, че нито една бивша комунистическа държава не е показала досиетата на агенти от службите си, които са работели за самата държава и които не са т.нар. „доносници”.

БСП и „Атака” връщат чадъра над досиетата на агенти от ДС

Поправка в Закона за досиетата, внесена от депутати от БСП и „Атака”, предвижда досиетата от Държавна сигурност на високопо...

Днес Комисията по досиетата изкара на дневен ред документи за общо 20 души, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС), които са станали кредитни милионери след фалита на Банка за земеделски кредит през 1997 година. Това са: Андрей Георгиев Андреев, Антон Димитров Калдамуков, Антон Неделчев Методиев, Атанас Жеков Тилев, Валери Тодоров Тодоров, Върбан Милков Стефанов, Георги Борисов Тодоров, Георги Димитров Старчев, Гергин Станимиров Божилов, Димитър Илиев Ненов, Евтим Митков Василев, Илиян Димитров Ненов, Красимир Веселинов Станев, Красимир Стойчев Стойчев, Лилия Вълчева Велкова, Недялко Димитров Кочев, Никола Борисов Попов, Огнян Маринов Сапунов, Огнян Тодоров Шопов, Петър Николов Къналиев.

Господата Попов, Шопов и Къналиев са били членове на Съвета на директорите на „Намко” – компанията, която трябваше да произведе първия български автомобил. Красимир Стойчев пък е бил член на Съвета на директорите на „Мобилтел”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика