В България: измислици, заблуди и откровени лъжи

4342
В България: измислици, заблуди и откровени лъжи
Снимка: БГНЕС

Това развитие е крайно тревожно: в България стана едва ли не нормално да се разпространяват подвеждащи измислици и откровени лъжи. Човек остава с усещането, че политиците са повели битка срещу здравия разум, пише Ясен Бояджиев в коментар за Deutsche Welle и дава няколко примера.

Ако не друго, през последните трийсетина години българската политика успя да натрупа сериозни традиции в популизма. Преминало през какви ли не превъплъщения, днес явлението е на път да придобие повсеместен характер и да измести всякакви разумни аргументи. Това, разбира се, е отдавна известно, но понеже глупостта е много заразна, от време на време е добре да поспираме и да се вглеждаме в нея.

Парламентът ще работи тази седмица с програма от едва 3 точки

По 1 точка на ден, като изключим редовният парламентарен контрол - това представлява работният график на родните депутати в следващите ...

"Див популизъм"

Един от най-разпалените парламентарни дебати миналата седмица бе предизвикан от следното предложение, внесено от председателката на голяма опозиционна партия: парламентът да се откаже тази година от предвидената в правилника му ваканция през август, за да приема социални закони. Мотото: „Докато хората страдат, вие лежите по плажовете!“. Идеята не е нова - през годините едни и същи политици, според това дали са на власт или в опозиция, са били и „за“, и „против“ нея. Тя звучи човеколюбиво и самоотвержено, но е практически безсмислена, понеже прекараните повече часове и дни в парламента не са гаранция за нищо добро. А и истинският проблем се състои в това, че откъм работещи идеи и решения мнозина са си в постоянна ваканция.

По този повод друг партиен лидер определи като „див популизъм“ твърдението, че „за 30 дни ще решиш това, което за години не си решил“. И е напълно прав. Само че самият той работи усилено в същия жанр. Докато парламентът обсъждаше вота на недоверие (също толкова безсъдържателен, но силно емоционален „дебат“), лидерът заведе депутати от партията си „да свършат нещо добро за хората“, като запълват дупки на символично подбраната за целта улица „Милосърдие“. Също толкова безплодна и лицемерна имитация на загриженост, която някакъв потребител в социалните мрежи бе озаглавил така: „Дупки запълват дупки".

Заблуди, измислици, лъжи

Ето и примери от друг популистки жанр - този на подвеждащите измислици. Освен димката с парламентарната ваканция, споменатата вече партийна лидерка си бе подготвила и една енергийна тема (от тези, които в България действат безотказно): енергийният регулатор не бил обърнал внимание на внесената от партията ѝ подписка за прекратяване на сделката за ЧЕЗ, което пък най-вероятно било свързано с (минималното) поскъпване на тока от 1 юли. Тя прекрасно знае, че няма как една партийна подписка да прекрати частна сделка (каквато и да е тя), че регулаторът няма как да се произнесе нито за подписката, нито за сделката, понеже няма законова база за това, както и че определянето на цената на тока (всяка година по това време) няма нищо общо с темата. Което изобщо не ѝ попречи да потопи в безумна истерия още 2-3 дни парламентарно и медийно време. Накрая спретна и „спонтанен граждански протест“ срещу новите цени. Протестът можеше да се свика пред посолството на Русия, откъдето идва по-скъпият газ (а с него и по-скъпият ток). По същата логика и със същите изгледи за успех може да се организира и протест пред Министерството на околната среда заради неспирните дъждове.

Нинова се зарече всеки месец да дарява 600 лв. от заплатата си

След като по-рано днес парламентът отхвърли предложението на БСП за свиване на депутатските заплати и ваканции, лидерът на левицата Кор...

Партийният лидер с дупките пък не без успех се опита да отвлече в глухата линия на безумните аргументи „дебата“ за модернизацията на армията, като подкрепи позицията си срещу купуването на нови самолети с актуалното международно положение. „Вижте, от вчера международна новина номер 1 в света е, че Тръмп се среща с Ким Чен Ун и говори за разоръжаване. И казва: това е страшна договорка, изключително полезна за целия свят. (...) Излиза шефът на ООН, ние сме страна членка на ООН, и той казва: светът трябва да се разоръжава“, заяви въпросният партиен лидер в национален ефир.

Друг партиен лидер (и военен министър) му отговори, че понеже разбира от лекарства, е „по-добре да си пие хапчетата, вместо да се занимава с българската армия“. И е напълно прав. Само че самият той също работи усърдно на същото поле. Миналата седмица „се разписа“ с твърдението, че Световната здравна организация се канела да легализира педофилията. Което, естествено, е откровена лъжа. Но колко хора знаят чужди езици и ще си направят труда да го проверят?

Тежки последици

Списъкът с подобни бръщолевения е безкраен. И се допълва всеки ден. А ефектът се умножава многократно от факта, че авторите им се ползват с неспирното благоволение на медиите, в които човек вече трудно може да попадне на нормален глас.

Естествено, всичко е опаковано в благовидна идеологическа обвивка. Едни се представят като борци срещу „либерално-мракобесните нови тенденции“, други твърдят, че се борят срещу глобализацията и „безчувствената към проблемите на хората десница“, трети - срещу корумпирания елит, от който те не били част. Нищо подобно. За да се докопат и задържат във властта, всички те всъщност водят битка срещу здравия разум. И я печелят.

Депутатите не намалиха нито заплатите, нито ваканциите си

Със 65 гласа "За", 48 -"Против" и 55 "Въздържали се" Народното събрание отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските при...

Запълващият дупки противник на новите самолети твърди например, че бил направил „една бърза социология“, която показала, че 97% от българите мислят като него и „не биха изхарчили българските пари за въоръжаване“. Нищо чудно да е прав. Замислете се само колко пъти за последните трийсетина години мъдрият български избирател „се излъга“ и вкара в парламента (а напоследък и в Европарламента) партии и партийки ментета, всевъзможни политически търчи-лъжи, които си сменяха мнението и се пребоядисваха през ден. А всъщност „качествата" им се виждаха с просто око от 100 километра. Някои си изпълниха задачата, след което изчезнаха да си консумират кротко натрупаните блага. Други останаха и до днес. Макар и добре разработени, организирани и финансирани, едно време те все пак бяха изолирани явления. Днес се превърнаха в мнозинство и вече дори имат място в правителствата.

Последиците от това са тежки. Системното заблуждаване на „широките народни маси“ с измислици, раздухването на фалшиви проблеми и фалшиви решения отравя трайно цялата обществена среда. А това прави решаването на реалните проблеми много трудно, невъзможно дори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com