В Иганово няма нарушение на зоната за сигурност, увери Бъчварова

4111
В Иганово няма нарушение на зоната за сигурност, увери Бъчварова
Снимка: БГНЕС

След взрива в района на склада за боеприпаси в село Иганово са допускани само и единствено служители на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, служители на складовата база и разследващи случая лица. Това гарантира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред депутати в отговор на въпрос на Магдалена Ташева от "Атака", предаде БГНЕС.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева припомни случая с избухналия склад за боеприпаси в Иганово и обясни, че е била там в деня след взрива. Поне до 21:45 часа вечерта не е трябвало районът да бъде изолиран, като самата не е била допусната от патрулиращи служители на МВР. Същевременно обаче Ташева обяви, че е станала свидетел и дори е направила снимки как от района на склада излиза поне един автомобил и един ТИР, разговарят за кратко с патрула и поемат по своя работа. Защо и с чия санкция това е допуснато, попита Ташева.

Създадена е система за денонощна охрана с периметър три километра около избухналия склад, увери Бъчварова в своя отговор. Създадена е организация за пропускателен режим и за охрана на обособения външен периметър, като поради наличие на близки села периметърът е наситен със служители и не са се допускали никакви външни лица, каза тя. Допускани са единствено служители на МВР, МО, служители на складовата база и разследващи. "Вие не сте допусната с оглед личната ви безопасност", каза Бъчварова на Ташева.

Вицепремиерът обяви, че в лекия автомобил, за който говори Ташева, е бил началникът на цех в завода, който е допуснат, за да сътрудничи на следствието. Другият автомобил според информацията на Бъчварова е бил полуремарке, собственост на ВМЗ-Сопот, като и двата автомобила са допускани при строго водена документация. Ташева не се съгласи с тези твърдения и обяви, че на телефона си разполага със снимки, че става дума за ТИР, а не за автомобил с полуремарке.

От 2008 година насам заради активизиране на конфликтни огнища в Близкия Изток и другаде в България непрекъснато горят складове за боеприпаси, настоя Ташева и избори всички случаи на взривове във военни складове и заводи. "Не може така да гърмят складове без институциите да проведат изследване", каза тя и обяви, че взривявайки един склад, могат да се закрият следите за изнесени оръжия по контрабанди пътища. Ташева настоя да бъде приет правилник за прилагането на Закона за контрол над взривните вещества, приет през 2010 година. Към стария закон е имало такъв правилник, но не и към новия и това е причината за липса на контрол, обяви тя, а Румяна Бъчварова прие препоръките.

Помолиха МО за помощ в Иганово

Ръководството на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ)-Сопот изпрати писмо до министъра на икономиката Божидар Лукарски, с което го ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика