В очакване кой ще получи третия мандат

4072
В очакване кой ще получи третия мандат
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Днес трябва да стане ясно коя парламентарна формация ще получи последната възможност да състави правителство в 48-ото Народно събрание. В понеделник изтича седемдневният срок, предвиден в Конституцията, след който президентът Румен Радев трябва да връчи на парламентарна група по свой избор третия мандат за формиране на кабинет. Мандатът може да бъде връчен на ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България“ или „Български възход“. Това ще бъде последният шанс това Народно събрание да излъчи правителство.

До тук се стигна след два неуспешни опита на първите две парламентарни формации. От ГЕРБ-СДС предложиха премиер и състав на кабинет, но те останаха само на хартия, защото първата по численост парламентарна група не успя да събере подкрепа за проекта.

Провали се и вторият опит за съставяне на правителство. От "Продължаваме промяната" върнаха празна папката с втория мандат на президента на 9 януари.

Томислав Дончев: Все още има шанс за ново правителство

Шансовете да се състави правителство не са съвсем изчерпани. Опитвам се да бъда оптимист. Колкото повече напредва конституционната проц...

Представители на партиите в парламента коментираха готовността си за участие в разговори и съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на пресконференция в Ямбол в събота, че единствената работеща и възможна коалиция е евроатлантическата. По думите му и в сегашния парламент такава конструкция от ГЕРБ – СДС, „Демократична България“, „Български възход“ и ДПС работи успешно за приемане на важни законопроекти.

"Считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме", каза Борисов. Той бе категоричен, че „ няма как да подкрепят БСП, като допълни, че уважават доста от политиките, които те водят.

„Продължаваме промяната” би подкрепила правителство, което ясно ще заяви и ще направи истинска съдебна реформа, така че който е нарушил закона, да отива в затвора. "Ако обаче има такова правителство, ГЕРБ ще намерят причина да не го подкрепят, заяви  съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в ефира на Дарик радио.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. "Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат", посочи Иванов.

Йотова обясни как ще бъде избрана партията, на която ще бъде връчен третия мандат

Решението за партията, на която ще бъде връчен третия мандат, ще бъде плод на сериозен анализ от страна на президента Румен Радев. Ще б...

"ДПС е готово да получи третия мандат", заяви пред БНТ депутатът от движението и председател на бюджетната комисия в парламента Петър Чобанов. „Готови сме да получим третия мандат и да демонстрираме нов начин на диалог, за да се случат промените", каза той.

Шанс 50/50 за съставяне на кабинет с третия мандат вижда лидерът на „Български възход” Стефан Янев. "Ние не бихме правили компромис с въпросите, които гарантират сигурността на българските граждани, които гарантират взаимоотношенията, даващи справедливост на на нашето съвместно съществуване като общество и по отношение на социалната политика и възможностите за благоденствие на българските граждани", посочи Янев. "Готови сме да разговаряме с всеки в търсене на баланс между отношенията, между вижданията на различните партийни субекти", добави той.

"БСП би се справила успешно с връчването на третия мандат", заяви  Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия. Той е категоричен, че правителство трябва да има и то трябва да се справи със сложната ситуация, в която се намираме. "Политическата криза ще продължи, докато някой не направи усилия да състави това правителство“, смята още той.

Гьоков обясни, че ако мандатът бъде връчен на “Демократична България“, БСП ще постъпи отговорно и ще разговаря с тях. „Още повече, че имаме решение на ръководните ни органи, че с партньорите от четворната коалиция можем да водим разговори на основата на приоритети“, припомни той и допълни, че ако бъде връчен на БСП, левицата ще свика Националния си съвет.

ОЩЕ: Асен Василев и Христо Иванов заподозряха, че акцията срещу Nexo е с цел да се провали третият мандат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика