Важни позиции от Министерския съвет за Украйна

5643
Важни позиции от Министерския съвет за Украйна
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие няколко решения, засягащи отношенията ни с Украйна. На днешното заседание правителството одобри проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Паралелно с това бе приет и меморандум за разбирателство в енергийната сфера.

В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава българската силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

До 30 септември - по 15 лева на ден за настаняване на украински бежанци в хотел

Правителството удължи до 30 септември Програмата за подпомагане на бежанци от Украйна с временна закрила в Република България. Хотелие...

"България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Съмита на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г.", се казва в позицията.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. За целта е предвиден проектомеморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни. Основната му цел е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество.

Ивайло Мирчев: За последната година Украйна е платила на България 5 млрд. лева

Убита от руска ракета: свидетелствата на Виктория Амелина

"С голяма скръб ви съобщаваме, че на 1 юли в болница "Мечников" в град Днипро спря да бие сърцето на писателката Виктория Амелина. Тя и...

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии. Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Припомняме, че по-рано днес енергийната комисия в парламента одобри страната ни да продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна. Предложението бе внесено с подписите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, като идеята е да се възложи на министъра на енергетиката да проведе такива преговори, след което да информира Народното събрание за предприетите действия и резултатите от водените разговори. Решението беше прието със 15 гласа "за", 6 - "против" и без "въздържали се". Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика