Валери Симеонов се закани, че Пирин е само началото, следва Витоша (ВИДЕО)

4161
Валери Симеонов се закани, че Пирин е само началото, следва Витоша (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

Третото правителство на Бойко Борисов тепърва почва да действа за развитие на зимния туризъм. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов на днешния протест в София "Аз искам да карам ски в България", казвайки, че говори от името на правителството.

След като протестът-шествие премина през центъра на София, на площад "Александър Невски" кметът на Банско Георги Икономов благодари на Симеонов, който определи събитието като "велико", защото "София видя силата на Пирин, силата на обединените българи, които са дошли да защитят своите интереси".

Опит протестът за опазването на парк "Пирин" да се превърне в протест срещу ЕС (ВИДЕО)

Хора, които не бяха част от протестното шествие срещу решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година за изменение на Плана ...

"От името на правителството искам да ви уверя, че това е само първата крачка към решаването на тежките проблеми, свързани със зверските ограничения за развитието на планинския туризъм. Следва решаването на казуса с Витоша, разработването на туризма и курортите в Родопите, Пловдивско, Стара планина. Времето на големите обещания свърши, времето на големите приказки свърши – дойде времето на действията. Отстоявайте докрай своите интереси и ние винаги ще бъдем зад вас", обеща Симеонов на събралите се на протеста.

На митинга се изказа и Емил Георгиев, лидер на "Екогласност", която кметът на Банско Георги Икономов определи за истинска природозащитна и екологична организация. Георгиев обяви, че "Зелените" са "жалки човечета, които се занимават с околна среда в лични интереси. Нас ни вълнуват хората". Той обяви Тома Белев за "циник", защото е унищожил Витоша като природен парк, докато му бил директор, а сега учел на морал. Защо само втори лифт на Банско – може и трети, и четвърти, каза още Емил Георгиев. Георгиев е известен с периодичните си оценки в определени медии относно "Каолин" и Иво Прокопиев.

Пред Actualno.com Георгиев заяви, че опазването на околната среда не е само Банско - то е и Витоша, и мръсния въздух на София, не само изсечените дървета. По думите му, не трябва да се тръгва "само срещу едни ски писти". Той обяви за "или безобразни лъжци, или за незапознати с проблема" тези, които се опасяват от застрояване на парк "Пирин", защото в Плана за управление е записано разширение на зоната за строителство с 2%, като повтори казваното вече от вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов, че всяко инвестиционно предложение ще трябва да минава през Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Задочният отговор от другия протест, на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов беше, че това е лъжа и нищо не може да замени изсечени вековни гори.

"Има и еколози, които са много по-различни от тези, които познаваме", заключи кметът на Банско Георги Икономов по адрес на Георгиев. Градоначалникът благодари и на премиера Бойко Борисов за "правилното решение" относно Банско и парк "Пирин".

Гледахте НА ЖИВО: Буря от протести в София

Три мащабни протеста посрещанаха официалното откриване на българското председателство на ЕС, което стане факт от 19:00 часа с концерт-с...

На събитието присъстваха още продуцентът Андрей Арнаудов, състезателката по спортна стрелба Мария Гроздева със съпруга си Валери, бившите гимнастички Михаела Маевска и Христиана Тодорова, лекоатлетът Тихомир Иванов, кулинарът Ути Бъчваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика