Василев: За какво ще се харчат още 12 милиарда, за евтин руски газ ли? (ВИДЕО)

4755
Василев: За какво ще се харчат още 12 милиарда, за евтин руски газ ли? (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на ПП

"Росица Желева (бел.ред. служебният министър на финансите) е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 милиарда лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ?"

Това коментира бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещение на "Продължаваме промяната" на нефтеното пристанище на "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

Поводът за изказването му идва след като Велкова говори по темата и определи като невъзможна втора актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

"Министър Велкова много добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е вярно. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лева излишък, предполагам, че към август месец също ще е с излишък", коментира думите ѝ нейният предшественик.

Заедно с Василев в Бургас бе и бившият премиер Кирил Петков. Двамата подчертаха, че пристанището в Росенец, което е единствената възможна точка за разтоварването на петрол в страната, е дадено на концесия през 2011 г. за 35 години за сумата от 1 милион лева.

"Петрол няма как да влезе в страната с влакови композиции. Монополната точка в страната е дадена на "Лукойл Нефтохим" за парите, с които се наемат три големи магазина в мол", каза Асен Василев.

Той обясни, че при проверка като служебен министър на финансите е установил, че има само един митничар на цялата територия на пристанището - общо седем са работели на смени. Василев изтъкна, че след проверката вече има истински митнически пункт, както и че от НАП са направили ревизия на обекта.

"Вследствие на това, след 15 години загуба, "Лукойл" тази година плати данък печалба. Тук се разтоварва руски петрол, успяхме да го договорим с ЕК, така че цените в България да са значително по-ниски", каза бившият вицепремиер.

Асен Василев посочи, че държавите, които ползват руски петрол, са България, Унгария, Чехия и отчасти Румъния и че цените на руския петрол в тях са между 3 и 3,20 при едни и същи данъци и акцизи, а в Гърция цените за петрол за 3,97 евро. "Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са пълни спекулации, освен ако не смятате, че и Орбан краде по едно левче", заяви той.

От своя страна Кирил Петков посочи, че в Комисията за защита на конкуренцията работят само кадри на ГЕРБ.

Когато чуете Борисов да говори за левче, питайте го как ще вкара нефта, къде ще го преработва, къде ще го продава и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод цената? Хубавата новина е, че въпреки всичко, българското правителство успя да договори дерогацията за българския петрол като една от двете страни в ЕС. Цената ни е равна или по-добра от всички други страни в Европа", посочи той.

Василев допълни, че според ПП следващата стъпка е да се "разбие КЗК", така че да може да има други входни точки на петрол в държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика