Василев за служебния кабинет: Бюджети от типа "държавата фалира" ни спряха за еврозоната

5910
Василев за служебния кабинет: Бюджети от типа "държавата фалира" ни спряха за еврозоната
Снимка: БГНЕС

"Има забавяне на европейските икономики, което засега не ни се отразява. И поръчки, и инвестиции, вървят както преди. Спадът, който се случи, дойде основно от спрелия износ на енергия, от което обаче паднаха цените. Със сигурност, след като 70% от износа ни е за ЕС, ще се отрази. Но видяхме миналата година, че това доведе до вътрешно потребление, което компенсира донякъде шоковете. Очаквам ръстът от 1,8% да се реализира, а от следващите години да вървим нагоре".

Това коментира финансовият министър Асен Василев. В дълго интервю пред в. "24 часа" той разказа за настоящия Бюджет 2023, както и стартиралата подготовка за финансовата рамка за идната година.

Относно думите на предшественичката му Росица Велкова, че държавата е в апокалипсис, Василев отказа да коментира:

"Ако погледнем назад, и миналата година, когато се обяви дефицит от 6%, казахме, че няма да е толкова. Тази година, като излезе въпросната прогноза за 6,4% дефицит, още на първо четене стана ясно, че дефицитът може да влезе в 3%. И реално това стана. Запазиха се социалните плащания. Увеличиха се част от заплатите и част от плащанията. Капиталовата програма си остана над 8 млрд. лв. Дефицитът е 3% и не само на хартия, както някои хора казват.

Още: Асен Василев разкри как е заварил хазната, похвали се, че сега има адекватен бюджет

Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май, два месеца по-късно сме на излишък 500 млн. лв. Т.е. за тези два месеца държавата е събрала 2 милиарда лева повече, отколкото е похарчила. Като се работи и се събират данъците, без да ги вдигаме, се вижда, че пари има", разказа още финансовият министър.

В процес на подготовка вече е и бюджетът за 2024 година. В него се очаква да залегнат основно политиките в правителствената програма, като следващата седмица започва обсъждане с министерствата за остойностяване.

"През последните 15 години, особено при капиталовите разходи, виждаме, че проблемът не са парите. Средства се отпускат и в края на годината се връщат. Миналата година 2 млрд. лв. се върнаха така. От гледната точка на финансовия министър това е добре - помага с дефицита. Но за държавата не е добре. Защото това са непостроени пътища, непостроени детски градини. За детската болница има отпуснати 100 млн. лв., но болница няма. Всяка година отпускаме по 80 млн. лв. за детски градини. От тях 60 млн. лв. се връщат обратно с обяснението, че няма проекти, няма терени, все нещо няма. Но това, което няма, не са пари. Това, което няма, са реални действия да се случат нещата. Същото е и с БДЖ - отпуснахме пари да купят нови вагони, тях ги няма, вагоните са без климатик, няма закупен влак", разказа още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Още: Гасим пожари, разпалени от служебното правителство: Денков с критика към предишното управление

По думите му настоящият бюджет е разбил митът, че няма пари в държавата.

"Да вземем театрите. Начинът, по който е направена субсидията за тях, е смислен - дава се за всеки продаден билет. Това означава, че тези, които работят, получават повече, защото продават повече билети. И искането за пари придобива друг смисъл. Ако се продадат повече билети, ние сме задължени да им дадем повече пари, без да идват да ги искат. Начинът е да прехвърлим повече дейности на този принцип. Разбира се, има базови институции, за които това не е възможно, например пожарната. Не искаме да има повече пожари. Но институциите, които предоставят обществена услуга, където хората имат избор дали да я ползват, или не, да бъдат финансирани по този начин. Това е дълъг процес на промяна на мисленето и организацията", казва финансовият министър.

Той конкретизира, че не се очаква увилечение на данъците:

"Видя се, че като събираме данъците, те са напълно достатъчни да се финансира една европейска образователна, културна, социална програма. Помните, че служебният кабинет беше заложил драстични увеличения на данъците. В този бюджет такова нещо няма, всички мерки са за повишаване на събираемостта. За да разполага НАП с повече инструменти, което под никаква форма не слага допълнителни утежнения за бизнеса", казва Василев.

Още: Сабрутев: Бюджет 2023 отмени апокалипсиса

Относно въвеждането на изискване заплатите да се превеждат по банков път, която идея притесни част от бранша, Василев каза:

"Първо, в целия цивилизован свят заплатите са през банка. Второ, направихме го за бизнеси с над 100 души, така че малкият и средният бизнес не е засегнат. И трето, което банките сами направиха като предложение, беше за базовата сметка без такси, което беше само официализирано в зала да е по законов начин. Договорих се с банките, които държат част от акциите в БОРИКА, да поставят не банкомати в пощите във всяко населено място, а ПОС терминали, които обаче позволяват теглене. Тъй като пощите така или иначе боравят с пари, имат охрана, имат инкасо, пенсиите се плащат през тях, т.е. целият разход за поддържането на инфраструктура е при тях. Така би се решил проблемът", обясни Асен Василев.

Той изрази категоричност, че отново ще опита да прекара през парламента предложението за повишаване на събираемостта, което касае това клиент да не си плати сметка в заведение, ако не му издадат касова бележка. Той припомни, че мярката е успешна и работи ефективно в Гърция.

Още: Ицо Хазарта: Джобните за деца от центровете за настаняване се увеличават с бюджет 2023

По думите му стана ясно, че не се предвижда да се тегли нов дълг. 

"Той дори намаля с около 100 млн. лв. Фискалният резерв е 13 млрд. лв., така че има достатъчно пари, за да се посрещне дефицитът. Когато правим бюджета за догодина, ще се прецени дали има нужда, а и дали е по-изгодно сега да се излезе на пазарите в зависимост от динамиката на лихвите. Доста по-евтино за нас ще бъде да се финансираме дългово - не само държавата, но и бизнесът, когато влезем в еврозоната", обясни Василев.

"Имаме окуражителни сигнали за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г., особено след като беше приет бюджет с 3% дефицит и по всичко изглежда, че ще бъде изпълнен. Това значително успокои ЕЦБ и държавите членки. Защото предишните бюджети с дефицит от 6,3% и изказвания от типа “държавата фалира” сложиха стоп на този процес още в момента, в който бяха направени", коментира финансовият министър. Припомняме, че през седмицата напрежението между Дондуков 1 и Дондуков 2 отново се повиши.

"Видя се, че връщането на старите ръководства на НАП и "Митници" работи. За митниците един сложен процес, който трябва да се планира и да се случи, е влизането ни в Шенген. В тази връзка ще има пълна реорганизация. Когато влезем, всички пунктове на границите с Румъния и Гърция ще изчезнат. Ще остане табела “Добре дошли в България”. Същото се отнася за Гранична полиция. Най-вероятно ще има контрол, но не от този тип всяка кола и всеки пътник да се проверяват и на двата пункта. Това е сериозна реорганизация на две от най-дългите ни граници - северната и южната", каза още финансист №1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика