Вече е сигурно: нови избори в България. Три сценария.

5347
Вече е сигурно: нови избори в България. Три сценария.
Снимка: БГНЕС

Вече е сигурно - предсрочните избори чукат на вратата. В това по принцип няма нищо страшно - част от демокрацията, както казват мнозина.

Ново раздаване, нов късмет?

Току-що влезли в новото Народно събрание, и старите, и (особено) новите политически играчи в него се надпреварват да показват колко смело гледат на тази перспектива и да уверяват, че са напълно готови за нея. Някои дори не се притесняват да правят категорични и неизменно оптимистични прогнози. Сигурно е обаче, че не на всички сметките ще излязат.

Целта на текста, който четете, не е да предложи още една прогноза. А да припомни възможни сценарии след задаващите се предсрочни избори и да предупреди, че част от тези сценарии може да се окажат доста разочароващи за някои.

Първата широко споделяна оптимистична прогноза е, че новите избори „дават възможност да направим по-добър избор”. Че ще доведат до някакво друго, различно от сегашното разпределение на силите в парламента. Че ще бъде излъчено някакво ново мнозинство, така че днешната блокада да бъде избегната и да стане възможно съставянето на правителство, без да се налага да се правят кой знае какви пазарлъци и компромиси. Както се казва - ново раздаване, нов късмет. Може обаче да се окажем със същите карти в ръце.

Всъщност, сред всички опции при едни скорошни (още след 2-3 месеца) избори най-големи шансове да се сбъдне има именно тази - да се повторят същите или почти същите резултати. Тогава, след още една креслива, нервна и скъпа предизборна и изборна кампания, пак ще се окажем в същата ситуация. Няма да ни е за първи път - в българската политика сме свикнали да гледаме един и същ филм по няколко пъти.

Оптимизмът на новите

Следващата широко споделяна оптимистична прогноза е на новите партии и коалиции в днешния парламент. Всички те изглеждат абсолютно сигурни, че мястото им и в следващия парламент е гарантирано. Нещо повече: всички те са (в една или друга степен) категорични, че ще повишат резултата си и ще разширят присъствието си. Което сумарно може да им позволи да решават сами, без да се съобразяват с някоя от старите партии. Оптимизмът им се крепи на няколко хипотетични фактора: че по силата на някаква инерция настроенията в обществото в полза на промяната ще нарастват; че изборите ще се проведат по време, когато активността ще е по-висока; че изборните правила ще бъдат променени, а служебното правителство ще проведе по-честни избори, в резултат от което старите партии ще се свият още повече, а гласовете за новите ще бухнат като великденски козунак.

Възможно е да стане точно така. Но съвсем не е изключено и точно обратното - както по отношение на влизането в парламента, така и по отношение на разширеното присъствие. Защото: активността насред лятото може да се окаже по-ниска; броят на „нечестно” печелените досега гласове може да се окаже силно преувеличен; на част от избирателите, гласували за новите партии, поведението на техните избраници може да им се стори безотговорно и затова да решат да ги накажат; особено чувствително може да е това наказание за партията, която през цялото време високомерно си мълчи, а накрая с действията си е пряко отговорна за предизвикването на предсрочните избори. Откровено популистки идеи като драстичното намаляване на заплатите на всички управленци и комисията за ревизия на всичко и всички в държавата могат да имат същия ефект.

Краят на ГЕРБ?

Проф. Маринов: Нови избори няма да доведат до по-голям хаос от този на ГЕРБ

"След всичко, което се случва при първите два мандата, възможността да бъде събрано устойчиво и принципно мнозинство е изключително мал...

Накрая за още една оптимистична прогноза. Мнозина твърдят, че ако се мине през още едни избори, ГЕРБ трайно ще се заседи на „опозиционната скамейка”. Нещо повече: според някои това вече ще е „краят на ГЕРБ”. Или както каза шоуменът, депутат и лидер на „Има такъв народ”, който така и не се е появил нито веднъж в парламента, ГЕРБ е „токсична партия, която трябва да изчезне”.

По този въпрос представянето на желаното като възможно ми се струва още по-несигурно и преждевременно. Защото: ГЕРБ държи голяма част от кметските постове навсякъде в страната; партийната машина е все така силна, а местните зависимости са си все така в сила; партийният лидер ще може още по-убедително да сочи „безотговорността” на опонентите си, отказали да се разберат помежду си и да поемат управлението, като контрапункт на собствената си „държавническа отговорност”; медиите са все така на негова страна и охотно ще продължат да препредават безкритично (и „на живо”) от сутрин до вечер посланията му. Освен това съвсем не е изключено някоя от новите политически сили да не успее втори път да влезе в парламента, а за сметка на това вътре да се окаже някоя и друга потенциална патерица на ГЕРБ. Примерно, наново обединени, най-разнообразни патриоти, популисти и националисти.

Не казвам, че това непременно ще се случи, но съвсем не е изключено. Иначе, разбира се, в предстоящите скоростни предсрочни избори няма нищо страшно - демократичен изход от сегашната безизходица. Въпросът е накъде ще ни отведе той.

 

Автор: Ясен Бояджиев, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика