Велислав Минеков - от партията на Кунева през "Отровното трио" до служебен министър на културата

14104
Велислав Минеков - от партията на Кунева през "Отровното трио" до служебен министър на културата
Снимка: ПЦ на Президента

Професор Велислав Минеков е новият служебен министър на културата. Той е български скулптор, син на известния скуптор проф. Величко Минеков - автор на много монументални паметници, особено около честванията на 1300 години България, зет на Рангел Вълчанов - женен е за Ани Вълчанова - дъщерята на режисьора.

Минеков бе говорител на Движение "България на гражданите" (партията, основана от Меглена Кунева), но в края на 2014 г.той напусна, след като стана известно, че Реформаторският блок ще влезе в коалиция с ГЕРБ.

Велислав Минеков с приказка за трите партии на юнаците и червенобузата им посърнала тъща

Единственото и правилно решение на партиите и коалициите от опозицията е ясен отказ от какъвто и да било кабинет, отказ от мандат и нов...

Тогава той се мотивира с това, че му е трудно да приеме събирането на едно място на почтени хора и мутри в името на бъдещето на страната. През 2016 година името му беше сред спряганите за кандидат-президент от Реформаторски блок, но тогава издигнат беше Трайчо Трайков. През 2019 година на местните избори Минеков изрази подкрепа за кандидата за кмет на София Мая Манолова.

Минеков е известен още като политически и граждански активист, отявлен критик на ГЕРБ, Бойко Борисов и Вежди Рашидов и член на Отровното трио, което беше инициатор на антиправителствените протести.

"Това не е обикновен протест, това е война на гражданите срещу окупираната от мафията държава. Време беше. Трябваше да се случи. Признанието, че сме не само създателите на протеста, но и негови координатори, създава опасност. Но то е така. Явно този нов за мен занаят се учи в движение..."

Това казва склупторът професор Велислав Минеков, определен от президента Румен Радев за служебен министър на културата, в интервю за "Дойче веле" през август 2020 година.

През декември 2020 година той обяви, че ако не се направи болезнен жест за обединение от всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции до 23 декември, ще прекрати политическото и гражданското си съучастие и допълва: "Каквото можах, направих."

Минеков разказа за срещата със Слави Трифонов, очаква да управлява правителство на Радев

Един от т.нар Отровно трио, което бе сред главните организатори на антиправителствените протести през лятото - проф. Велислав Минеков, ...

През февруари тази година в предаването на Сашо Диков Минеков разкри, че причината за оттеглянето му е, че той не иска да е политически ангажиран, защото иска да остане гражданин. "Аз не бях на площада, за да стигна до този формат", казва тогава Минеков и изразява надежда, че след изборите отново ще се върнат към стария формат на "Отровното трио", защото това било по-добър вариант, отколкото да са с властта или част от властта.

През цялото управление на Бойко Борисов Минеков остро и публично е критикувал премиера в оставка и ГЕРБ, както и инициативите на Министерството на културата, което в два мандата беше оглавявано от Вежди Рашидов. Минеков му се противопостави остро при опитите да направи Борисов почетен член на Съюза на българските художници.

"В момента слънчогледите обръщат глави и търсят ново слънце", каза в края на април 2021 година след парламентарните избори пред БНР скулпторът. Той изрази позиция, че служебно правителство и нови избори са най-доброто решение, вместо опити да се състави правителство. "Служебно правителство просто означава честни избори, нищо повече, но нещата няма да бъдат вече същите. Тогава настава изчезването на ГЕРБ."

Минеков е роден е на 27 март 1959 г. в София. Завършва Националната художествена академия през 1986 г. Специализира металодизайн в Хамбург. Участва в конкурси за скулптура и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

През 1996 г. става носител на Специалната награда на скулптурен симпозиум, Будузо в Сардиния, Италия. От средата на 90-те започва да преподава металодизайн в Националната художествена академия и оттогава не е напускал тази работа.

Минеков проговори: Не бях на площада, за да стигна до този политически формат

”Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Още от първите дни имаше много обвинения, че ще направим партия, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика